19.3 C
Amsterdam

Bezorgde historici: gevaarlijk dat Trump corona ‘buitenlands virus’ noemt

Lees meer

Een ‘buitenlands virus’: zo noemde Donald Trump het coronavirus eergisteren, toen hij bekendmaakte alle vluchten vanuit Europa aan banden te leggen. Volgens sommige Amerikaanse historici wakkert de Amerikaanse president hiermee vreemdelingenhaat aan.

Historica Nükhet Varlik (University of South Carolina) zegt tegen CNN: ‘We hebben in het verleden genoeg voorbeelden hiervan zien. Het is verbijsterend dat dit doorgaat.’

Varlik wijst op de pest, die van 1347 tot 1352 door Europa woedde. Veel mensen gaven hiervan de Joden de schuld: zij zouden zogenaamd de waterputten hebben vergiftigd. Andere Europeanen wezen de Ottomanen aan als verspreiders van de pest omdat de ziekte uit het oosten kwam.

Historicus Alan Kraut (American Univerity, Washington) noemt de Amerikaanse cholera-uitbraak van 1832, waar katholieke immigranten uit Ierland de schuld van kregen.

Kraut: ‘Dit kwam deels omdat dit ook de tijd was van intense protestantse evangelisatie. Katholieken waren altijd het doelwit’. Evangelisten koppelden de cholera-uitbraak aan de ‘vuilheid’ en ‘onwetendheid’ van Ierse katholieke immigranten.

De Chinezen, die vanwege het coronavirus met veel racisme te maken krijgen, zijn eerder tot zondebok verklaard. Zo kregen de Chinezen in San Francisco in de negentiende eeuw de schuld van de pokken en leidde de SARS-epidemie van 2003 tot anti-Chinees racisme, zo vertellen andere historici aan CNN.

Historica Varlik vindt dat Trump zich wat had moeten aantrekken van deze wetenschap en niet het ‘buitenland’ de schuld had moeten geven van het coronavirus. ‘We weten waar dit (dit soort retoriek, red.) heengaat. En we willen daar helemaal niet heen. Ik vind het extreem gevaarlijk.’

- Advertentie -