11.8 C
Amsterdam

Biculturele Nederlanders voelen zich onvoldoende vertegenwoordigd door politiek

Lees meer

Uit onderzoek van het Nationaal Kiezersonderzoek blijkt dat veel biculturele Nederlanders van mening zijn dat hun belangen onvoldoende worden vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. Dit bericht NOS.

Ongeveer 70 procent van de kiezers met een niet-westerse migratieachtergrond voelt zich onvoldoende vertegenwoordigd door de politiek. ‘Het gevoel dat de belangen te weinig worden behartigd is sterker als ze discriminatie ervaren’, aldus Marcel Lubbers, hoogleraar Interdisciplinaire Sociale Wetenschap bij de Universiteit Utrecht, tegen NOS. Migrantenpartijen Denk en BIJ1 hebben dit gevoel onvoldoende veranderd.

Kiezers van kleur die Denk of Nieuw Sociaal Contract zeggen te zullen stemmen ervaren veel discriminatie, zegt Lubbers. Maar kiezers die VVD of D66 gaan stemmen op 22 november voelen zich wel voldoende vertegenwoordigd in de politiek.

Uit het Nationaal Kiezersonderzoek blijkt ook dat een derde van de Nederlanders zonder migratieachtergrond juist vindt dat de belangen van Nederlanders van kleur in de Tweede Kamer juist te veel worden behartigd. Zij stemmen op partijen als Forum voor Democratie, PVV, JA21 en BBB, die migratie willen beperken.

Volgens jongerenwerker Vasilis Zachos van de Arnhemse welzijnsorganisatie Presikhaaf University gaat de Gaza-oorlog die op 7 oktober dit jaar is uitgebroken tussen Israël en de Palestijnen een rol spelen bij de Tweede Kamerverkiezingen morgen. ‘Wij (zien) juist dat mensen, en jongeren, zich gemotiveerd voelen om hun stem te laten horen als solidariteit en dat dit voor sommigen de belangrijkste reden is om juist wel te gaan stemmen’, zegt hij tegen NOS. Denk staat op dit moment op vier zetels in de peilingen, een zetel meer dan de partij op dit moment in de Tweede Kamer heeft.

- Advertentie -