18.9 C
Amsterdam

Biden en Erdogan zien elkaar 14 juni

Lees meer

De Amerikaanse president Joe Biden zal op 14 juni in Brussel voor het eerst zijn Turkse collega Erdogan ontmoeten. Dit bericht de Arabische nieuwszender al Jazeera.

De relatie tussen de Verenigde Staten en Turkije is de laatste jaren ernstig bekoeld, onder andere vanwege de strijd in Syrië en de Turkse aanschaf van het Russische raketafweersysteem S-400.

De eerste keer dat Biden Erdogan opbelde was in april, drie maanden na zijn inauguratie, om de Turkse president te vertellen dat de VS de Armeense Genocide erkennen.

Ook tijdens de afgelopen beschietingen tussen Israël en Hamas werd hun relatie er niet beter op. Erdogan zei dat Biden ‘bloed aan zijn handen heeft’ omdat hij Israël steunt en noemde Israëli’s ‘moordenaars die kinderen van vijf of zes jaar doden’. Biden, op zijn  beurt, veroordeelde deze ‘antisemitische uitspraken’ van zijn Turkse ambtsgenoot.

Biden en Erdogan zullen naar verwachting ‘het volledige scala van bilaterale en regionale kwesties bespreken’, aldus het Witte Huis.

In Brussel, waar dan een NAVO-top aan de gang is, zal Biden ‘herstel van onze bondgenootschappen benadrukken, de trans-Atlantische relatie nieuw leven inblazen en nauw samenwerken met onze bondgenoten en multilaterale partners om mondiale uitdagingen aan te pakken en Amerika’s belangen beter te beschermen.’

Biden zei vorig jaar dat hij het helemaal anders wilde doen dan president Donald Trump, die persoonlijk goed met de Turkse president kan opschieten. De presidentskandidaat vindt dat de Amerikanen actief de Turkse oppositie moeten steunen, zodat Erdogan op democratische wijze verslagen kan worden. De Turkse regering reageerde toentertijd boos op Bidens uitspraak.

- Advertentie -