16.6 C
Amsterdam

Biden in Israël: ‘Je hoeft geen Jood te zijn om een zionist te zijn’

Lees meer

De Amerikaanse president Joe Biden is gisteren begonnen aan een reis door het het Midden-Oosten. Zijn eerste stop: Israël. 

De familie van de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh wilde graag een gesprek met Joe Biden tijdens zijn reis. Maar de Amerikaanse president heeft dit verzoek te hebben afgewezen, meldt the New York Times.

In mei werd Abu Akleh, hoogstwaarschijnlijk door Israëlische troepen, doodgeschoten in de buurt van het vluchtelingenkamp Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Verenigde Staten zitten hiermee in hun maag, want Israël is een belangrijke bondgenoot.

Gisteren heeft het Witte Huis heeft het reisschema van president Biden openbaar gemaakt, die tijdens zijn reis Israël en Saoedi-Arabië aandoet. Er staat geen ontmoeting met de familie van Abu Akleh, die ook een Amerikaans staatsburger was, gepland. Wel meldt het Witte Huis de familie van Abu Akleh te hebben uitgenodigd in de Verenigde Staten.

Nadat Biden gisteren landde in Tel Aviv, zweeg hij over Abu Akleh. Wel zei hij: ‘Je hoeft geen Jood te zijn om een zionist te zijn’. Ook zei hij dat de banden met Israël ‘dieper en sterker zijn dan ooit tevoren.’ De Israëlische premier Yair Lapid noemde Biden een ‘grote zionist’ en ‘een van de beste vrienden die Israël ooit gekend heeft’.

Amnesty International is kritisch over Bidens bezoek. De mensenrechtenorganisatie vindt dat de Amerikaanse president systematische mensenrechtenschendingen door Israël moet veroordelen.

Palestijnen in Bethlehem hingen borden aan hun huizen met de tekst: ‘Meneer de president, dit is apartheid.’ Sommige twitteraars herinneren eraan dat Biden in de jaren tachtig, toen nog als senator, de apartheid in Zuid-Afrika veroordeelde.

Nieuwssite Middle East Eye meldt ondertussen dat Democraten in de Senaat kritiek hebben geuit op een door de VS geleid onderzoek naar de dood van Abu Akleh, dat volgens hen ‘nauwelijks een onafhankelijk onderzoek vormt’. De VS concludeerde dat Abu Akleh door een Israëlische kogel is vermoord, maar dat er geen opzet in het spel was.

- Advertentie -