6.8 C
Amsterdam

Bij het geweerde Palestina-panel: ‘Rector Leiden is nuttige idioot Israël’

Lees meer

Hester Bijl, rector magnificus van de Universiteit Leiden, is een ‘nuttige idioot’ van Israël. Dat stelde een panellid gistermiddag tijdens een uit de universiteit geweerde discussie over Israël als ‘apartheidsstaat’.

De Palestinadiscussie ‘Apartheid, racism and intersectionality’ zou aanvankelijk plaatsvinden in een universiteitszaal, maar het universiteitsbestuur cancelde dit vorige week. Zo zou de moderator van het debat – de Nederlands-Palestijnse antropoloog Dina Zbeidy, die Israël ook als apartheidsstaat beschouwt – niet neutraal genoeg zijn. De discussie vond gisteren alsnog plaats, buiten de universiteit om, in het Koorenhuis, een locatie in het centrum van Den Haag. Meer dan honderd bezoekers – vooral linkse en islamitische studenten – woonden het debat bij.

Gespreksleider Dina Zbeidy kreeg een daverend applaus van de aanwezigen, die op deze manier hun ongenoegen over het besluit van de Universiteit Leiden kenbaar maakten. Ook enkele panelleden deden een duit in het zakje. Zo noemde de Palestijns-Nederlandse analist en journalist Mouin Rabbani de Leidse rector magnificus Hester Bijl een ‘nuttige idioot’ van Israël en diens voorstanders.

Rector Bijl hamerde in haar negatieve oordeel over Zbeidy op de neutraliteit die een moderator zou moeten bezitten. Maar wat is nog ‘neutraal’, betoogde Rabbani, als je blijkbaar geen keuze mag maken ‘tussen bezetter en bezette, tussen apartheid en haar slachtoffers en tussen etnische zuiveraars en de vluchtelingen die zij hebben gecreëerd’?

De zaal begroette deze en andere scherpe uitspraken van de eloquente Rabbani met instemmende geluiden. In zijn speech hekelde de Palestijns-Nederlandse analist ook de ‘dubbele standaarden’ van de westerse elites, die wél nu Rusland veroordelen en boycotten maar al zeventig jaar niets doen tegen Israël. Daarnaast leverde hij stevige kritiek op Amnesty International. Niet alleen zegt de mensenrechtenorganisatie ‘nu pas’ dat Israël aan apartheid doet, ook spreekt Amnesty zich nog steeds niet uit tegen de bezetting van de Westbank.

De paneldiscussie is één van de activiteiten die de groep Students for Palestine organiseert tijdens de zogenoemde ‘Israeli Apartheid Week’ van deze week. Niet toevallig vindt deze week ook de Week tegen Racisme plaats. Volgens de Keniase wetenschapster en feministe Waruguru Gaitho, als lector verbonden aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden, is de strijd voor Palestina onlosmakelijk verbonden met de strijd tegen racisme.

‘Alles is met elkaar verbonden. Angela Davis (een prominente radicale Black Power-activist, red.) was solidair met de Palestijnse strijd, en Palestijnse activisten waren de eersten die solidair waren met Black Lives Matter. Onze strijd en die van de Palestijnen zijn met elkaar verstrengeld.’

- Advertentie -