13.3 C
Amsterdam

BIJ1 en Quinsy Gario steggelen door in aanloop naar partijvergadering

Lees meer

De ruzie tussen BIJ1 en de nummer 2 van de partij, kunstenaar-activist Quinsy Gario, wordt binnenkort op een extra ledenvergadering beslecht. De aanloop is vol hobbels: beide kampen werden het maar niet eens over de datum waarop dit zou moeten gebeuren.

In enkele tweets bijt Gario van zich af: BIJ1 zou steeds te weinig rekening hebben gehouden met zijn beschikbaarheid.

Deze zomer besloot het partijbestuur tot een royement vanwege ‘signalen dat niet iedereen zich veilig voelde binnen de partij’ bij de persoon van Gario. Hiertegen ging Gario in beroep. Daarom riep BIJ1 een extra ledenvergadering in het leven, waarop de beëindiging van het lidmaatschap van Gario op de agenda staat. Datum: 9 oktober. Alleen deze datum was niet in overleg gekozen, tweet Gario.

Volgens BIJ1 is dat Gario’s schuld. ‘We hebben Quinsy op 22 en 25 aug een mail gestuurd om een datum vast te leggen’, aldus de partij in een eerdere tweet. ‘In de tweede mail hebben we 3 data voorgesteld en verzocht voor 30 aug te reageren. Aangezien een reactie is uitgebleven en leden volgens de statuten recht hebben op een snelle ALV, is 9 okt gekozen.’

Betekent dit dat BIJ1 wel zijn best deed om een datum te prikken en Gario niet? Volgens Gario is dit allerminst het geval. ‘Ze logen dat ik niet openstond om een datum te prikken.’

Hoe dan ook: 9 oktober gaat alsnog niet door, zo kregen de leden een week geleden te horen. De extra ledenvergadering werd verplaatst naar 16 oktober. Alleen wederom niet in samenspraak met Gario, zegt Gario zelf. ‘16 oktober werd gekozen nadat ze wisten dat ik niet kon’, tweet hij.

Gisteren werd bekend dat het bestuur heeft besloten 16 oktober óók niet door te laten gaan. In een mail aan alle BIJ1-leden staat dat ‘Dhr. Gario’, zoals het bestuur hem nu noemt, zijn advocaat had ingeschakeld om de datum te wijzigen.

‘Nu schuiven ze de verantwoordelijkheid op mij af’, tweet Gario over hoe BIJ1 de datumwijziging heeft gecommuniceerd.

Veel leden zijn niet te spreken over de almaar dooretterende ruzie in de partij. Zo zegt een BIJ1-lid op Twitter: ‘In de mails die ik van BIJ1 bestuur krijg over de aankomende ALV lees ik tussen en in de regels dat het steeds verschuiven van de datum vooral aan “Dhr. Gario” ligt. Ik hoop dat mensen zich bewust zijn dat deze mails van een van de twee partijen in een conflict komen.’

‘Ik heb het ‘rapport’ nog steeds niet ingezien’, tweet Gario daarbovenop. Met het ‘rapport’ bedoelt hij een besloten rapport van BIJ1 waarin klachten tegen Gario zouden zijn verzameld.

De nieuwe datum van de extra ledenvergadering wordt nu 7 november, meldt het BIJ1-bestuur.

- Advertentie -