16.4 C
Amsterdam

BIJ1: herstelbetalingen aan Indonesië voor misdaden en ‘koloniale terreur’

Lees meer

BIJ1 vindt dat Nederland herstelbetalingen moet overmaken aan Indonesië. De partij zegt dit naar aanleiding van het gisteren gepresenteerde onderzoek naar de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en het excessieve geweld van het Nederlandse leger.

Premier Mark Rutte bood gisteren zijn ‘diepe excuses’ aan voor het ‘structureel excessief geweld’ in Indonesië. Maar volgens BIJ1 is dat niet genoeg. De partij wil nationale excuses en herstelbetalingen. ‘Niet alleen voor oorlogsmisdaden, maar voor eeuwen van koloniale terreur.’

Op Twitter brengt de Amsterdamse BIJ1-lijsttrekker Jazie Veldhuyzen de vier miljard gulden in herinnering die Indonesië in 1949 aan Nederland moest betalen, als prijs om voor de onafhankelijkheid. Dit bedrag moet in ieder geval worden terugbetaald vindt hij, ‘inclusief inflatiecorrectie’.

Veldhuyzen vindt dat de regering wel wat verder mag gaan in zijn excuses. Hij wil eerherstel voor de Nederlandse dienstweigeraars, die weigerden om naar Indonesië te gaan. Hij vindt Ruttes excuses ook te voorzichtig. ‘Rutte spreekt nog steeds over een ‘zwarte bladzijde’ in plaats van eeuwenlange systematische en racistische onderdrukking en uitbuiting. Schande’, schrijft hij op Facebook.

- Advertentie -