16.1 C
Amsterdam

BIJ1 wil naast Keti Koti nog vier feestdagen

Lees meer

BIJ1 wil niet alleen dat 1 juli (Keti Koti) een nationale feestdag wordt, maar pleit in haar verkiezingsprogramma voor nog vier andere antikoloniale feestdagen.

Het gaat om 17 augustus (Tuladag en Indonesische Onafhankelijkheidsdag), 10 oktober (Dag van de Marrons en het opheffen van de Nederlandse Antillen), 25 november (Onafhankelijkheidsdag van Suriname) en 18 maart (Arubaanse Dag van het Volkslied en de Vlag).

Ook wil BIJ1, in navolging van Jerry Afriyie, 3 mei herdenken als ‘dag van de empathie’. Dit moet een aanvulling worden op de herdenkingen en vieringen rondom 4 en 5 mei. Op de dag van de empathie moet het Nederlandse koloniale verleden worden herdacht en de slachtoffers die Nederland daarbij heeft gemaakt, aldus BIJ1.

Daarentegen worden 5 juni (Viering Hindoestaanse immigratie) en 9 augustus (Dag der Inheemsen) geen nationale feestdagen als het aan BIJ1 ligt. Ook 15 maart (Internationale Dag tegen Islamofobie) wordt door BIJ1 niet genoemd.

Antiracisme en dekolonisatie zijn belangrijke speerpunten in het verkiezingsprogramma van BIJ1. De partij wil ‘breken met het beleid van de Nederlandse staat waarin de infrastructuur voor het koloniale gedachtegoed en het witte superioriteitsdenken wordt voortgezet’. Dat betekent dat de curricula in het onderwijs ook moeten worden ‘gedekoloniseerd’ en ‘de waarde van niet-Westerse kennis en cultuur’ in de lessen moet worden erkend.

Behalve een nationaal slavernijmuseum in Nederland moeten er ook verwante musea  komen in het Caribische gedeelte van het koninkrijk, vindt BIJ1.

- Advertentie -