13.7 C
Amsterdam

Bijna een jaar na aardbeving in Turkije nog steeds op zoek naar lichamen

Lees meer

In Turkije zijn nabestaanden van de aardbeving van vorig jaar nog steeds op zoek naar hun geliefden. Ze zijn kritisch op de autoriteiten, die stellen dat nu geen enkel mens meer wordt vermist. ‘Ze hebben ons behoeftig gemaakt aan zelfs een overgebleven bot’, zegt een van hen in een reportage van de Turkse nieuwssite Duvar.

De verwoestende aardbeving die vorig jaar plaatsvond in Turkije en Syrië heeft aan meer dan 50.000 mensen het leven gekost. Er zijn tot op heden nog veel mensen vermist. Bijvoorbeeld in de Rönesans residentie in Antalya, waar vierenvijftig mensen worden vermist, waaronder kinderen. Of in het Ilke appartementencomplex in Hatay, waar men nog zevenentwintig mensen zoekt, zo schrijft de Turkse nieuwssite. 

De Turkse overheid spreekt dit tegen. De minister van Familiezaken en Sociale Diensten Mahinur Özdemir claimt zelfs dat er geen enkel kind meer vermist wordt naar aanleiding van de aardbeving. 

Duvar spreekt onder meer met de nabestaande Suna Öztürk in Antalya. Haar kleinkinderen Mustafa Kemal (3) en Mehmet Akif Kostar (1) kwamen onder het puin terecht in de Rönesans residentie. Na een jaar ontbreekt nog elk spoor van hun lichamen. ‘We hebben niet eens een foto om onszelf te troosten’, zegt Öztürk.

Na de aardbeving was er brand uitgebroken in het ingestorte gebouw. Reddingsdiensten zochten nauwkeurig in de eerste dagen na de aardbeving, maar dat duurde niet lang, schrijft Duvar. ‘Het zoeken naar overlevenden en lichamen werd snel onderbroken en toen ging men over tot het verwijderen van het puin’, zegt Öztürk.

Zij denkt dat de botten van haar kleinkinderen tijdens het puinruimen zijn verdwenen en wil dat er bij stortplaatsen verder wordt gezocht. ‘Ze hebben ons behoeftig gemaakt aan zelfs de botten van onze kinderen’, aldus Öztürk. 

- Advertentie -