De Turkse president Erdogan sprak gisteren op de Europese top in Praag met de Armeense premier Nikol Pashinyan en de leider van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev.
Wat er precies is besproken, is niet bekend, meldt de Turkse nieuwssite Ahval.
Dit is het eerste gesprek tussen de leiders van Turkije en Armenië sinds die twee landen vorig jaar overeenkwamen om hun ijskoude betrekking voorzichtig te herstellen.
Speciale gezanten die door de twee landen zijn aangesteld, hebben sindsdien al vier gespreksrondes gehouden. Dit leidde tussen het hervatten van de chartervluchten tussen Istanbul en de Armeense hoofdstad Yerevan.
Eind vorig jaar besloot Armenië al een embargo op de invoer van Turkse producten, ingesteld na de oorlog om Nagorno-Karabach, te beëindigen. Azerbeidzjan heroverde in 2020 het grootste deel van dit betwiste gebied tussen Armenië en Azerbeidzjan, met hulp van Turkije.
De diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Armenië zijn sinds 1993 opgeschort vanwege de eerste oorlog om Nagorno-Karabach, die door Armenië werd gewonnen. De Armeens-Turkse grens is sinds die tijd hermetisch gesloten.
In 2009 werden in Zürich protocollen ondertekend tussen Turkije en Armenië, met als doel de betrekkingen tussen de twee landen te normaliseren. De protocollen werden in beide landen zwaar bekritiseerd en werden door hun parlementen nooit geratificeerd.
Misschien wel de grootste uitdaging voor beide landen is de discussie over de Armeense Genocide van 1915, waarbij de Ottomanen anderhalf miljoen Armeniërs doodden. Turkije geeft toe dat veel Armeniërs in het Ottomaanse Rijk zijn omgekomen door Ottomaanse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar het land betwist de aantallen en ontkent dat de moorden systematisch werden uitgevoerd.
Vorige maand bereikten Armenië en Azerbeidzjan een staakt-het-vuren, nadat het grensconflict weer oplaaide. 155 soldaten van beide kanten kwamen daarbij om.
Overigens had Griekenland, zo gaf het land eerder deze week aan, ook graag gepraat met Erdogan in Praag. Aldaar antwoordde Erdogan op vragen hierover dat hij ‘niets te bespreken’ heeft met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis. De spanningen tussen beide landen lopen al maanden op over tal van issues, terwijl Griekenland maant tot de-escalatie.