6.9 C
Amsterdam

Griekenland roept Erdogan op tot de-escalatie: ‘De keus is aan Turkije’

Lees meer

Griekenland roept op tot de-escalatie in het hoog oplopende conflict met Turkije. Het land hoopt op een ontmoeting tussen premier Kyriakos Mitsotakis en de Turkse president Erdogan op de Europese top van aankomende vrijdag in Praag.

‘Als de Turkse president zo’n ontmoeting wil, zal de Griekse kant het evalueren en positief reageren’, zegt een Griekse regeringswoordvoerder.

Ankara beweert dat Griekenland de laatste maanden bezig is met provocerende acties en retoriek tegen Turkije, waaronder het militariseren van Lesbos en Samos. Deze acties zouden de vrede in gevaar brengen. Griekenland op zijn beurt wijst met een beschuldigende vinger naar Turkije, dat de agressor zou zijn.

Griekenland waarschuwt voor het gevaar van een oorlog met Turkije in de Egeïsche Zee, nu de spanningen tussen beide landen oplopen. Dit kan zelfs een oorlog worden op de schaal die vergelijkbaar is met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, aldus Athene.

Al enige tijd is Turkije bezig met wat Griekenland als provocaties beschouwt: een Turks boorschip in Griekse wateren, de dreiging om Egeïsche eilanden te annexeren en de beschuldiging dat Griekenland het Turkse luchtruim zou schenden.

Volgens Turkije heeft Griekenland met zijn luchtafweer ook enkele Turkse F-16’s in het vizier genomen, die op missie waren boven de Egeïsche Zee, boven het internationale luchtruim. Griekenland ontkent de Turkse beschuldigingen.

Ook zei de Turkse minister van Binnenlandse Zaken dat een migrantenkamp nabij Athene een basis is geworden voor ‘terroristen’, die in Turkije belanden om aanslagen uit te voeren namens de Koerdische PKK. Griekenland noemt dit ‘treurige en provocerende leugens’.

Dan is er ook nog de kwestie van de Griekse pushbacks van migranten, waartegen Turkije ageert. Een paar weken terug betichtte Erdogan Griekenland er nog van de Egeïsche Zee te veranderen in een heus ‘vluchtelingen-kerkhof’.

Griekenland ontkent alle aantijgingen. Het land heeft klachten ingediend bij de NAVO, de Europese Unie en de Verenigde Staten over de steeds scherpere houding van Turkije.

Erdogan brak onlangs de dialoog met Griekenland al af, omdat dat land lobbyde tegen Amerikaanse wapenverkopen aan Turkije. De relatie tussen de twee landen was dit voorjaar juist net in wat rustiger vaarwater gekomen, nadat in 2020 de spanningen hoog opliepen over gasboringen in wateren die beide landen tegelijkertijd claimen.

De Turkse president Erdogan voerde enkele weken geleden zijn retoriek op, door te waarschuwen dat de Grieken een ‘hoge prijs’ zullen betalen voor hun ‘provocaties’ en dat de Turken ‘zomaar kunnen toeslaan’. En vorige week zei de Nationale Veiligheidsraad van Turkije dat het land ‘niet zal afzien van het gebruik van allerlei legitieme methoden en instrumenten om zijn rechten en belangen te beschermen’ in de Egeïsche Zee.

Maar nog een conflict in Europa is het laatste waar iedereen op zit te wachten, gaf de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis onlangs aan. Het land hoopt op nieuwe toenadering met Turkije.

‘Het is aan Turkije om te kiezen of het tot een dergelijke dialoog zal komen of niet’, aldus de Griekse buitenlandminister Nikos Dendias zondag al.

Opvallend is dat Griekenland dus niet zelf de Turken vraagt voor een dialoog, maar dat het afwacht op Turkije dat wil. Wel zo eerlijk, vinden de Grieken.

‘Degene die verantwoordelijk is voor een de-escalatie, is degene die de escalatie veroorzaakt: namelijk Turkije’, zei Dendias ook.

- Advertentie -