20.5 C
Amsterdam

Erdogan haalt opnieuw uit naar Griekenland, EU uit bezorgdheid

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft gisteren opnieuw uitgehaald naar Griekenland, nadat hij dit weekend al dreigende taal tegen de Grieken had geuit.

‘Griekenland staat niet op ons niveau, want het is politiek, economisch of militair niet onze gelijke’, zei Erdogan tegen tv-verslaggevers na een kabinetsvergadering in de hoofdstad Ankara.

Ook zei de Turkse minister van Binnenlandse Zaken gisteren dat een migrantenkamp nabij Athene een basis is geworden voor ‘terroristen’, die in Turkije belanden om aanslagen uit te voeren namens de Koerdische PKK. Griekenland noemt dit ‘treurige en provocerende leugens’.

Het zijn de nieuwste schermutselingen in een steeds heftigere woordenwisseling tussen Turkije en Griekenland. Erdogan zei afgelopen weekend dat de Turken ‘zomaar kunnen toeslaan’ tegen Griekenland. ‘Vergeet Izmir niet’, aldus de Turkse president, een verwijzing naar een veldslag van honderd jaar geleden die de Grieken verloren tegen het Turkse leger.

Turkije betichtte Griekenland dit weekend voor het eerst van het ‘bezetten’ van Turkse eilanden in de Egeïsche Zee. Griekenland zou internationale verdragen schenden door het militariseren van deze eilanden. Ook heeft Griekenland volgens Turkije in 2022 het luchtruim en de territoriale wateren van Turkije ruim duizend keer geschonden.

Griekenland ontkent alle aantijgingen. Het land heeft klachten ingediend bij de NAVO, de Europese Unie en de Verenigde Staten over de steeds scherpere houding van Turkije.

Ook de Europese Unie is ontstemd over Erdogans woorden. Volgens een woordvoerder wekken zijn ‘vijandige bewoordingen’ tegen Griekenland ‘ernstige bezorgdheid’. ‘We verwachten dat Turkije zich onthoudt van escalerende retoriek en zich bezighoudt met het bevorderen van goede betrekkingen, niet het tegenovergestelde.’

Vorige week beschuldigde Turkije Griekenland er nog van Turkse militaire vliegtuigen in het vizier te hebben gehad met het Russische S-300-raketsysteem. Turkije voelt zich ten opzichte van Griekenland benadeeld door Europa en de Verenigde Staten, die sancties tegen Turkije invoerden toen dat land drie jaar geleden het Russische S-400-systeem aankocht.

Erdogan brak onlangs de dialoog met Griekenland al af, omdat dat land lobbyde tegen Amerikaanse wapenverkopen aan Turkije. De relatie tussen de twee landen was dit voorjaar juist net in wat rustiger vaarwater gekomen, nadat in 2020 de spanningen hoog opliepen over gasboringen in wateren die beide landen tegelijkertijd claimen.

- Advertentie -