14.8 C
Amsterdam

Turkije: ‘Griekenland had Turkse jets in vizier’

Lees meer

Turkije beticht NAVO-bondgenoot Griekenland ervan Turkse militaire vliegtuigen in het vizier te hebben gehad. Zo’n ‘radar-lock’ wordt in NAVO-verband als een ‘daad van vijandigheid’ beschouwd, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera

Volgens Turkije hebben de Grieken het Russische raketsysteem S-300 op Kreta gebruikt om Turkse jets op verkenningsmissie over de Middellandse Zee te ‘intimideren’.

De Turken achten dat ‘onverenigbaar met de geest van het NAVO-bondgenootschap’. Beide landen zijn lid van de NAVO.

‘Ondanks deze vijandige actie hebben onze jets hun missie volbracht en zijn ze veilig teruggekeerd naar hun basis’, aldus het Turkse ministerie van Defensie.

Deze beschuldiging is de nieuwste claim van Turkije over het buurland, dat vaker Turkse vliegtuigen tot mogelijk doelwit zou maken.

Het Griekse ministerie van Defensie wuift alle beschuldigingen weg: ‘Het Griekse S-300-raketsysteem heeft nooit Turkse F-16’s vergrendeld.’

Turkije heeft de Griekse militaire vertegenwoordiger op het matje geroepen en een klacht ingediend bij de NAVO.

Griekenland en Turkije liggen decennia in de clinch over een veelheid aan kwesties. Zo liepen de spanningen in 2020 op over gasboringen in de Middellandse Zee. Ook beticht Turkije Griekenland van het schenden van internationale verdragen door het ‘militariseren van de eilanden’ op de Egeïsche Zee. Griekenland zegt dat te doen tegen een ‘potentiële aanval vanuit Turkije’s grote militaire vloot’. En de Turkse president Erdogan brak onlangs de dialoog met Griekenland af, omdat dat land lobbyde tegen Amerikaanse wapenverkopen aan Turkije.

- Advertentie -