2.2 C
Amsterdam

Erdogan: ‘Griekenland verandert Egeïsche Zee in vluchtelingen-kerkhof’

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft flink uitgehaald naar Griekenland tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. ‘Ze hebben met pushbacks de Egeïsche Zee veranderd in een kerkhof voor vluchtelingen’, zei hij volgens de Turkse krant Sabah.

‘Terwijl Turkije nieuwe gevallen van Alan Kurdi (het Koerdische kind dat in 2015 dood aanspoelde op een Turks strand, red.) wil voorkomen, gaat Griekenland door met het terugduwen van migranten’, zei Erdogan refererend naar twee kinderen die ten gevolge van een Griekse pushback zouden zijn overleden vorige week.

De vluchtelingenkwestie leidt al enige tijd tot spanningen tussen Turkije en Griekenland. Ankara beschuldigt de Europese Unie voor het veronachtzamen van de mensenrechtenschendingen door Griekenland, aldus Sabah.

De buitenlandwoordvoerder van de EU Josep Borell dringt op zijn beurt in een brief Turkije erop aan de spanningen met Griekenland niet te escaleren, aldus de Turkse nieuwssite Duvar.

‘Een toename in vijandige retoriek tegen Griekenland en het Griekse volk is het tegenovergestelde van escaleren’, vindt Borell. Ook wijst hij op Turkse schendingen van het Griekse luchtruim en dat de Griekse soevereiniteit over de Egeïsche landen door Turkije wordt betwist.

- Advertentie -