17.9 C
Amsterdam

Biograaf: Willem van Oranje had ‘racistisch’ trekje

Lees meer

Volgens historicus René van Stipriaan bevatte de kritiek van Willem van Oranje (1533-1584) op de Spaanse overheersers een racistisch element. Van Stripriaans nieuwe biografie over de ‘Vader des Vaderlands’ ligt vanaf vandaag in de boekhandel.

Willem van Oranje viel zijn geschriften de Spanjaarden steeds feller aan, zo vertelt de biograaf aan Trouw. Zijn toon krijgt gaandeweg zelfs een ‘racistisch’ trekje.

‘Ik kan het niet anders noemen. Hij verklaarde de perverse karaktertrekken van de Spanjaarden uit het feit dat er zoveel bloed van Moren en Joden door hun aderen stroomde.’

Volgens Van Stripriaan probeerde Willem van Oranje in pamfletten de strijd om de publieke opinie te winnen. Hoewel er ook eigenbelang in het spel was – de Spanjaarden hadden in 1567 zijn bezittingen in de Nederlanden verbeurd verklaard – wierp hij zich op als iemand die streed voor het vaderland.

Rond 1580 namen de Spanjaarden Oranjes propagandawapen over, vertelt de historicus aan Trouw. Ze gingen valse pamfletten schrijven, zogenaamd in Oranjes naam, om de opstand zwart te maken. De Spanjaarden wisten mede hierdoor een groot deel van de Nederlanden terug te veroveren.

Op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje in Delft vermoord door Baltasar Gerards. Dankzij zijn zoon en opvolger Maurits, bijgestaan door staatsman Johan van Oldenbarnevelt, wist de Nederlandse Republiek de oorlogskansen te keren. In 1648 kwam met de Vrede van Münster een einde aan de Tachtigjarige Oorlog en werd de Republiek der Zeven Provinciën erkend als onafhankelijke staat.

- Advertentie -