6.9 C
Amsterdam

Birmese premier en Nobelprijswinnares Suu Kyi aangeklaagd om Rohingya-crisis

Lees meer

Mensenrechtenorganisaties hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Birmese premier en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi vanwege de moorden op Rohingya-moslims door het leger van Myanmar in 2017.

De NGO’s eisen dat de belangrijkste politieke en militaire leiders van Myanmar worden vervolgd, waaronder ook minister-president Aung San Suu Kyi. Eén van de NGO’s die de rechtszaak heeft aangespannen is de Burmese Rohingya Organisation UK (BROUK), die in Londen haar hoofdkantoor heeft.

‘Het Rohingya-volk wordt geconfronteerd met een existentiële bedreiging. Al tientallen jaren proberen de Birmese autoriteiten ons te vermooorden door ons op te sluiten in getto’s, ons te dwingen ons land te ontvluchten en ons te doden’, zegt BROUK-woordvoerder Tun Khin.

BROUK heeft de rechtszaak aangespannen samen met twee andere NGO’s: de Argentijnse Grandmothers of Plaza de Mayo en de Latijns-Amerikaanse Peace and Justice Service Foundation. Tomás Ojea Quintana, oud-VN-rapporteur in Myanmar, staat hen juridisch bij.

De drie NGO’s nemen het Aung San Suu Kyi kwalijk dat zij niet alleen zweeg toen de misdaden tegen de Rohingya werden gepleegd, maar bovendien regelmatig heeft ontkend dat deze misdaden plaatsvonden.

Eerder deze week spande Gambia een rechtszaak aan tegen Myanmar bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Volgens Gambia heeft Myanmar zich aan genocide schuldig gemaakt.

In de aanklacht van BROUK wordt het woord ‘genocide’ niet genoemd. Dit begrip staat namelijk niet vermeld staat in het Argentijnse Wetboek van Strafrecht.

Voordat Aung San Suu Kyi minister-president werd was ze leider van de oppositiebeweging tegen de militaire junta. In 1989 werd ze door de junta onder huisarrest geplaatst, wat ze tot 1995 zou blijven. Ondertussen werd zij in 1991 onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede.

In 2009 kreeg Aung San Suu Kyi opnieuw huisarrest. Ze werd in november 2010 vrijgelaten. In de daaropvolgende jaren liet de junta de teugels varen. Aung San Suu Kyi won de verkiezingen van 2015 en werd minister-president van het land. De junta belette haar wel om president te worden.

Vanaf 2017 is er veel kritiek op Aung San Suu Kyi. Zij zou niets hebben gedaan om het geweld van het leger tegen de Rohingya-moslims te stoppen en de misdaden bagatelliseren.

- Advertentie -