19.2 C
Amsterdam

Black Archives wil ook herstelbetalingen voor slavernij: ‘Geen heling zonder herstel’

Lees meer

Op 1 juli herdenkt Nederland de afschaffing van slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen. Naar verwachting zal de koning excuses aanbieden. Voor The Black Archives is het verhaal daarmee niet afgelopen en organiseert morgen daarom, samen met Zwart Manifest, de protestmars ‘Geen Heling Zonder Herstel’.

‘Wij hebben recht op een serieuze vorm van herstel voor 300 jaar kolonialisme en slavernij’, zegt Mitchell Esajas van The Black Archives. Hij pleit voor een serieus herstelprogramma dat ontwikkeld moet worden op landelijk en stedelijk niveau, en voor het Caribische deel van het Koninkrijk en voor Suriname en andere voormalige kolonies.

Daarnaast begint vanaf 8 juli in Amsterdam, in het pand van The Black Archives aan de Zeeburgerdijk, de pop-up tentoonstelling die ook de naam ‘Geen Heling Zonder Herstel’ draagt. The Black Archives wil met deze expositie het Nederlandse publiek bewust maken van het feit dat er herstelbetalingen nodig zijn. Het is volgens The Black Archives onrechtvaardig dat de plantage-eigenaren in 1863 financieel werden gecompenseerd door de Nederlandse overheid, maar de tot slaaf gemaakten en hun nazaten niet.

Overijsselse excuses

Niet alleen in Amsterdam, maar op heel veel plekken in Nederland wordt stilgestaan bij de Keti Koti. Gisteren organiseerde de gemeente Den Haag een herdenking van het slavernijverleden, waarbij een krans werd gelegd bij het Mauritshuis en een minuut stilte werd gehouden. De provincie Overijssel heeft excuses aangeboden voor haar aandeel in het slavernijverleden, in navolging van Mark Rutte en steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht die dat eerder al deden. Historica Nancy Jouwe vertelt aan RTV Utrecht dat ze hoopt dat het slavernijverleden ‘echt onderdeel van onze collectieve geheugen wordt en dat het als een belangrijk thema wordt gezien’. Daarom moeten scholen er nog veel meer aandacht aan besteden dan nu het gval is, vindt ze.

- Advertentie -