11.3 C
Amsterdam

BNNVARA: opmerkingen Natasja Gibbs over Israël gebaseerd op feiten

Lees meer

De omroep BNNVARA neemt het op voor presentatrice Natasja Gibbs, die vrijdag in talkshow Op1 een vergelijking maakte tussen Iran en Israël. Ook noemde ze dat laatste land een ‘apartheidsregime’. De ombudsman van de NPO kreeg hierover klachten.

Gibbs deed de uitspraken in een interview met ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, die aanschoof om te vertellen waarom hij en negen andere fractievoorzitters willen dat Nederland zich uitspreekt tegen Iran. ‘Het apartheidsregime in Israël, komt daarover ook een open brief?’, viel Gibbs in. Later sprak ook co-presentatrice Nadia Moussaid over ‘apartheid’ in Israël. Segers reageerde zeer verontwaardigd. Volgens hem was de vergelijking tussen Israël en Iran ‘misplaatst’.

BNNVARA laat nu weten dat Gibbs ‘voldoende steun in feiten en actualiteit’ had voor haar typeringen van Israël. De omroep verwijst naar rapporten van Amnesty International, Human Rights Watch en andere organisaties, die vaststellen dat in Israël apartheid heerst. Ook kreeg Segers volgens BNNVARA ‘alle ruimte om tegengeluid te laten horen: hij zette uiteen dat en waarom hij de redenering van onze programmamakers niet volgde. Hij gaf bovendien aan de opgebrachte vergelijking misplaatst te vinden en legde uit waarom. Al met al werd er in deze kwestie aan tafel een journalistiek evenwichtig gesprek gevoerd.’

Ombudsman Margo Smit kreeg veel klachten. Dat aantal nam toe nadat de rechts-populistische publicist Jan Dijkgraaf opriep te klagen over Op1. Hij nam het daarbij op voor omroep Ongehoord Nederland. Vanuit de achterban van die nieuwe, extreemrechtse omroep en de aanhangers van Forum voor Democratie kwamen vervolgens talrijke, in formulering identieke klachten binnen bij de ombudsman. Smit riep op dat niet meer te doen: het kost haar extra tijd, maar het heeft geen grotere impact.

Op sociale media prijzen diverse mensen BNNVARA, dat volgens sommigen ‘de rug recht houdt’ door achter Gibbs te blijven staan.

- Advertentie -