19.2 C
Amsterdam

Boedapest hernoemt straat bij Chinese universiteit naar Oeigoeren

Lees meer

De burgemeester van Boedapest heeft aangekondigd dat de straten bij een nog te bouwen Chinese universiteit in de Hongaarse hoofdstad een nieuwe naam krijgen. En daar zal China niet blij mee zijn.

Ze zullen namelijk worden genoemd naar slachtoffers van het Chinese communistische regime. Behalve een ‘Oeigoerse Martelarenstraat’ komt er ook een ‘Free Hong Kong-straat’ en een straat die naar de Dalai Lama is vernoemd, de spirituele leider van Tibet die nu in ballingschap woont.

Hongarije, dat onder de autoritaire Viktor Orbán bezig is om de liberale Central European University van de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros weg te krijgen, zal in 2024 in Boedapest de Chinese Fudan Universiteit openen, die plaats zal bieden aan zesduizend studenten.

‘Dit Fudan-project zou veel van de waarden waartoe Hongarije zich dertig jaar geleden bij de val van het communisme heeft verbonden, op losse schroeven zetten’, aldus burgemeester Gergely Karacsony, een liberaal die zich volgend jaar kandidaat wil stellen om Viktor Orbán af te zetten.

Orbáns liberale tegenstanders beschuldigen hem ervan vriendjes te zijn met China, Rusland en andere illiberale regeringen, terwijl hij Europese bondgenoten boos maakt door de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de media in te perken.

De Central European University, de grootste particuliere universiteit van Hongarije, verplaatste in 2019 de meeste activiteiten naar buurland Oostenrijk. Dit, nadat de regering-Orban wetswijzigingen had doorgevoerd die de status van de universiteit in gevaar brachten en een publieke campagne had gelanceerd tegen Soros, oprichter van de universiteit.

Tegelijkertijd worden de banden met China aangehaald. Met een Chinese miljardenlening wil Orbán de spoorverbinding tussen Boedapest en Belgrado herstellen. Hij keurde ook een Chinees vaccin tegen het coronavirus goed, dat niet is goedgekeurd in de EU.

- Advertentie -