16.4 C
Amsterdam

Boerenprotest in Duitsland met Eva Vlaardingerbroek, minister Özdemir moet ‘oprotten’

Lees meer

Boze Duitse boeren – en de extreemrechtse Nederlandse activiste Eva Vlaardingerbroek – protesteren tegen de klimaatmaatregelen van de Duitse regering en minister van Landbouw Cem Özdemir.

De Turks-Duitse minister werd gisteravond begroet door agressieve boeren en burgers die hem zeggen dat hij moet ‘oprotten’. Een dozijn kinderen op plastic trekkers roepen ‘Voor de boeren’, berichtte Eva Vlaardingerbroek op X.

Het Deutscher Bauernverband (DBV), een koepelorganisatie waarbij 18 regionale landbouworganisaties zijn aangesloten, organiseert de zogenoemde Wutwoche, de woedeweek. Ze blokkeren snelwegen en houden protestbijeenkomsten. De Wutwoche eindigt begin volgende week met een grote slotmanifestatie in Berlijn. De boze boeren zijn woedend omdat de Duitse regering de ‘rode diesel’ heeft afgeschaft, de belastingvrije diesel. Ze zijn al langer ontevreden over de hoge kosten van de Klimawende, de klimaattransitie.

Extreemrechts hoopt van de boerenonvrede te protesteren. Alice Weidel, leider van Alternative für Deutschland, zegt dat de regering van bondskanselier Olaf Scholz ‘niet langer serieus wordt genomen’. Gematigde boeren willen extreemrechtse agitatie op afstand houden. Boerenvoorman Joachim Rukwied van het Deutsche Bauernverband distantieerde zich eerder deze week van boerenextremisten die minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck belaagden. Ook hadden gematigde boeren Eva Vlaardingerbroek expliciet gevraagd om thuis te blijven, schrijft Foodlog, omdat ze niet wilden geassocieerd worden met extreemrechts. Maar Vlaardingerbroek is toch gegaan.

Eva Vlaardingerbroek (1996) is de dochter van voormalig concertdirecteur Kees Vlaardingerbroek. Van 2016 tot 2022 was ze lid van Forum voor Democratie. Ze is kritisch over feminisme, migratie en klimaatmaatregelen en twitterde regelmatig over verkrachtingen en aanrandingen van witte vrouwen door niet-westerse migranten. Begin juli 2022 werd Vlaardingerbroek geïnterviewd door de Amerikaanse tv-host Tucker Carlson van Fox News. De extreemrechtse activiste zei daar dat de stikstofcrisis een verzinsel van de Nederlandse overheid was, die deze verzonnen crisis als excuus gebruikte om land van de boeren te stelen waarop woningen voor immigranten kunnen worden gebouwd. In april 2023 traden Eva en Kees Vlaardingerbroek toe tot de Rooms-Katholieke Kerk.

- Advertentie -