13.4 C
Amsterdam

Boetes en taakstraffen voor online belagers journaliste Clarice Gargard

Lees meer

Een Amsterdamse rechter heeft in de zaak Clarice Gargard 24 personen tot geldboetes en taakstraffen veroordeeld, onder meer vanwege opruiing en aanzetten tot discriminatie. Eén verdachte werd vrijgesproken door gebrek aan bewijs.

De journaliste en columniste kreeg in 2018 meer dan zevenduizend haatberichten, nadat ze live verslag had gedaan van een demonstratie tegen Zwarte Piet. Ze besloot om aangifte te doen. Uiteindelijk werden er 25 personen door de rechter vervolgd, waarvan er nu 24 zijn veroordeeld. De boetes liepen op tot driehonderd euro, de taakstraffen tot 58 uur.

‘Ik ben overrompeld dat de rechtbank verder is gegaan dan het OM’, zegt Gargard in een reactie op online magazine Lilith. ‘Ik had de hele tijd het idee dat ik er helemaal alleen voor stond, maar de rechter heeft zich heel duidelijk uitgesproken. De rechtbank zei nadrukkelijk dat dit niet de manier is waarop je een maatschappelijk debat voert. Dit is niet alleen een overwinning voor mij, maar voor de hele samenleving en specifiek mensen van kleur.’

Op 14 september vond de rechtszaak plaats en die verliep niet zonder controverse. Vlak voor de rechtszaak verschoof de aandacht van de verdachten opeens naar Officier van Justitie Jacobien Vreekamp, omdat haar handtekening stond onder het voorwaardelijk sepot in een zaak tegen rapper Akwasi. Vreekamp was in het verleden bestuurslid geweest van het Meldpunt Discriminatie, samen met anti-Zwarte Pieten-activist Mitchell Esajas. Daarop werd Vreekamp van de zaak gehaald.

Gargard werd juridisch bijgestaan door advocaat Sidney Smeets. Op de Kanttekening zei Smeets dat de zaak-Gargard belangrijk is voor het grondwettelijke recht op vrije meningsuiting: ‘Als je vrijelijk mensen mag bedreigen, dan heeft dat een bekoelend effect op anderen om hun mening te geven.’

- Advertentie -