18 C
Amsterdam

Boot met vluchtelingen zinkt in Middellandse Zee: veertien doden

Lees meer

Tenminste veertien bootvluchtelingen uit sub-Sahara Afrika zijn woensdag verdronken, toen hun boot zonk voor de kust van Tunesië. Daarnaast konden 54 andere vluchtelingen worden gered. De vluchtelingen hoopten Europa te bereiken.

De tragedie vindt plaats in een tijd dat het leven voor vluchtelingen uit sub-Sahara Afrika in Tunesië slechter is geworden. Eind vorige maand zei president Kais Saied, de autoritaire leider van het land, dat migratie vanuit sub-Sahara Afrika het doel heeft de nationale Arabische en islamitische identiteit van Tunesië te veranderen.

Deze controversiële opmerkingen, die door mensenrechtenorganisaties zijn veroordeeld, hebben geleid tot wat door belangengroepen is beschreven als een racistische reactie. Mensen uit landen ten zuiden van de Sahara en tegen zwarte Tunesiërs worden nu zwaarder gediscrimineerd. Zo is de extreemrechtse Tunesische Nationale Partij een nieuwe campagne gestart, waarin wordt opgeroepen tot de uitwijzing van Afrikaanse immigranten ten zuiden van de Sahara.

Europese regeringen, met name Italië, hebben Tunesië onder druk gezet om de vluchtelingenstroom te stoppen. De Tunesische kustwacht onderschept regelmatig boten met vluchtelingen in zijn territoriale wateren.

- Advertentie -