14 C
Amsterdam

Boulevard-host strijkt plooien glad na ‘kopdoeken’-quote: ‘Maakte een fout’

Lees meer

Presentator Lex Uiting van RTL Boulevard kwam dinsdagavond, in een item over de omstreden uitspraken van de Meilandjes over moslima’s, zelf ook in de problemen door tot tweemaal toe te spreken over ‘kopdoeken’. Gisteravond maakte hij in hetzelfde programma excuses.

Op sociale media ging het dinsdagavond meteen los. Zo keerde cabaretière Soundos el Ahmadi zich met name tegen diegenen die onder het mom van ‘We mogen niks meer zeggen’ allerlei boude uitspraken doen.

‘Nee, je mag zeggen wat je wilt!’, verklaarde El Ahmadi op Instagram onder een filmpje met de gewraakte uitspraken van Uiting, ‘Je moet alleen niet schrikken en janken dat mensen terug praten DIE NIET OP JOU LIJKEN! (…) Lex Uiting die expres 2 keer kopdoeken zegt en grinnikt is niet funny. Anti islam mainstream maken of salonfähig is niet funny.’

De uitspraken van Uiting doen denken aan de term ‘kopvodden’, die voor het eerst werden gepopulariseerd door de PVV-leider Geert Wilders toen hij in de Tweede Kamer over een zogenoemd ‘kopvoddentaks’ sprak.

Uiting maakte gisteravond, aan de start van RTL Boulevard, excuses voor zijn uitspraken de dag ervoor. ‘Ja, ik maakte een fout. Ik noemde een ander woord voor ‘hoofddoek’ en dat had ik meteen door. Ik maakte ook meteen excuses hier aan de desk. Maar doordat ik er zelf ook van schrok en me daar ook ongemakkelijk bij voelde, probeerde ik daar later, om het glad te strijken, nog een grap over te maken en noemde ik het woord weer.’

Door controversiële uitspraken van de Meilandjes over de islam en moslima’s – zo vergeleek Erica Meiland boerkadragers met pinguïns – buitelen de merken die samenwerkten met de Meilandjes over elkaar heen om afstand van hen te doen.

Deze bal kwam aan het rollen nadat moslims op Instagram zich tegen kaartenmerk Hallmark beklaagden over hun speciale Meiland-kaarten. Daarop stopte Hallmark de samenwerking. Inmiddels zijn ook beddenfabrikant Emma, huidverzorgingsmerk Nivea, babystoeltjesproducent Maxi Cosi, maaltijdbezorgbedrijf Hello Fresh chocoladeboer Milka eruit: zij willen een inclusief karakter uitstralen en daarom niet meer geassocieerd worden met de familie Meiland.

- Advertentie -