14.3 C
Amsterdam

Boze activisten: ‘Apeldoorn houdt twee anti-Zwarte Piet-actievoerders vast’

Lees meer

Volgens anti-Zwarte Piet-activisten van Majority Perspective heeft de gemeente Apeldoorn twee van hen aangehouden. De activisten willen morgen demonstreren tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Apeldoorn.

Activiste Christa Soeters, voorzitter van Majority Perspective, is boos: ‘Het is al het derde jaar op een rij dat bestuurders van onze stichting preventief worden opgepakt om te zorgen dat we niet kunnen demonsteren tijdens de landelijke intocht.’

Majority Perspective is ook tegen de roetveegpiet, want die is ‘nog altijd net zo racistisch’, vindt bestuurslid Rogier Meijerink.

Majority Perspective is eind 2018 opgericht door Michael van Zeijl, Rogier Meijerink en Christa Soeters.  De organisatie spande dat jaar tevergeefs een kort geding aan om de landelijke Sinterklaasintocht in Zaandam te voorkomen.

Michael van Zeijl is bekend van De Grauwe Eeuw, de organisatie die verantwoordelijk is voor het bekladden van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn. Rogier Meijerink en Christa Soeters zijn bekend van de actie  #geen4meivoormij. De dodenherdenking zou in werkelijkheid in witte herdenking zijn, waar niet-witte Nederlanders zich niet mee kunnen identificeren.

Michiel van Zeijl maakte vorig jaar een montagefoto, waarop je Sinterklaas in plaats van John F. Kennedy ziet in een open auto in Dalles, vlak voordat de Amerikaanse president werd vermoord. Van Zeijl zat tijdens de intochten van 2017 en 2018 preventief in hechtenis.

Rogier Meijerink, die toen ook een gebiedsverbod opgelegd kreeg, zei vorig jaar een interview met PowNed: ‘Ik hoop dat alle ouders die hun kindje zaterdag meenemen de avond ervoor zwetend in een nachtmerrie wakker worden van hun kinderen onder de botsplinters.’

Majority Perspective krijgt bijval van BIJ1-politica Rebekka Timmer. Zij laat op Twitter weten:

 

- Advertentie -