14.3 C
Amsterdam

Boze brief leden aan BIJ1-bestuur: ‘Gerechtigheid voor Quinsy’

Lees meer

Veel BIJ1-leden zijn woedend op hun bestuur, omdat Quinsy Gario de partij uitgezet is. Ze hebben hun grieven opgeschreven in een brief, waar GeenStijl beslag op heeft weten te leggen.

Gario, nummer 2 op de BIJ1-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, is uit de partij was gezet vanwege ‘signalen dat niet iedereen zich veilig voelde binnen de partij’. Het bestuur van BIJ1 had in reactie op die signalen een advocatenbureau ingeschakeld, dat met een rapport kwam, op basis waarvan Gario uit de partij werd gezet.

Wat precies de reden is van het uit de partij van Gario is onbekend. Het rapport is geheim. Boze BIJ1-leden, volgens GeenStijl gaat het om circa tweehonderd, eisen in hun brief dat het bestuur deze reden vóór morgen bekend maakt.

‘Door Quinsy neer te zetten als een gevaar voor een veilige werksituatie wordt er ingespeeld op de racistische ‘enge Zwarte man’ trope’, schrijven ze.

De briefschrijvers willen een commissie in het leven roepen die een eventueel beroep van Gario behandelt. Ook moet het partijbestuur ‘persoonlijk en publiekelijk’ excuses aanbieden aan Gario vanwege de wijze waarop hij uit de partij gezet.

De briefschrijvers hebben grote twijfels bij de onafhankelijkheid van advocatenbureau. ‘Waarom is besloten tot het inhuren van het advocatenbureau Van Overbeek De Meyer, bestaande uit uitsluitend witte mensen? Staat dit kantoor bekend om uit dekoloniale en intersectionele principes te handelen?’

Ook zou het advocatenbureau geen hoor en wederhoor hebben toegepast, door niet met Quinsy Gario te willen spreken. De briefschrijvers vragen zich af waarom Gario meteen uit de partij is gezet, terwijl andere BIJ1-leden waar problemen mee waren alleen op non-actief zijn gezet. ‘Waarom nu wel?’, willen de briefschrijvers weten.

Daarnaast stellen ze dat het ‘bekend’ is dat de verhoudingen tussen Gario en een deel van de partijtop al tijdens de campagne ‘verstoord’ waren. Ze vragen zich af hoe objectief het partijbestuur nu is. Ook willen de briefschrijvers twee tijdlijnen krijgen, van het bestuur en van Quinsy Gario, over de gebeurtenissen die hebben geleid tot het uit de partij zetten van de nummer 2 van BIJ1.

De kritiek gaat niet over Gario alleen. Volgens de briefschrijvers laat de kwestie-Gario zien dat er nogal wat op de partij aan te merken valt, qua transparantie en communicatie, maar ook ten aanzien van mogelijke belangenverstrengeling.

Gario zelf wil tijdens de algemene ledenvergadering van aankomende zaterdag amendementen indienen om de interne partijdemocratie te verbeteren, meldt Trouw vandaag. Zo vindt Gario dat het niet langer mogelijk mag zijn voor partijbestuurders om werkzaam te zijn voor een fractie. Rebekka Timmer, nummer 3 op de BIJ1-lijst, zit in het partijbestuur en is fractiemedewerker van BIJ1-parlementariër Sylvana Simons.

Landelijk partijvoorzitter Jursica Mills ziet ook dat de emoties bij de achterban hoog oplopen: ‘Het is begrijpelijk dat leden meer info willen’, zegt ze vandaag tegen het Parool. Komende zaterdag, tijdens de algemene ledenvergadering, krijgen leden de kans om vragen te stellen, vertelt ze aan de krant.

De leden krijgen het onderzoek zelf echter niet in te zien. Openbaring van het rapport is volgens Mills ‘niet te doen’. Want: ‘Als we het aan de leden geven, ligt het op straat.’

Volgens Mills is Gario gevraagd om mee te werken aan het onderzoek, maar wilde hij zich niet aan de spelregels houden, schrijft het Parool. Hij deelde alleen een mailwisseling met de onderzoekers. ‘Toen het rapport klaar was, hebben we hem meteen uitgenodigd om het gesprek aan te gaan. Het besluit om zijn lidmaatschap te beëindigen hadden we toen nog niet genomen. Quinsy zei dat hij pas over een maand tijd had. Nou, dat kon niet, gezien de onveilige situatie die uit het rapport bleek.’

Mills is het niet eens met de beschuldiging van Gario en anderen dat een klein groepje bij BIJ1 de dienst zou uitmaken en dubbele petten op zou hebben. ‘Het is gewoon ongefundeerd. Al onze processen verlopen volgens de regels. Het klopt gewoon niet.’ Mills, zelf een zwarte vouw, vindt de beschuldiging dat het bestuur te wit is ook niet eerlijk.

Volgens de BIJ1-voorzitter zal Sylvana Simons, die op dit moment op vakantie is en haar telefoon heeft uitstaan, binnenkort op de kwestie-Gario reageren.

- Advertentie -