23.1 C
Amsterdam

Boze brieven naar Tellegen (VVD) na uitval tegen ‘vrouw van kleur’ Simons

Lees meer

De uitbrander van ondervoorzitter Ockje Tellegen (VVD) richting Sylvana Simons (BIJ1) in de Emancipatie-commissie van de Tweede Kamer krijgt zeker nog een staartje. Simons heeft al een klacht ingediend. En in een boze brief doen burgers, op initiatief van BIJ1-lid Erik Stronks, per e-mail hun beklag. ‘Neem vrouwen van kleur serieus.’

Maandag gingen beelden viraal van een boze Tellegen, die Simons de les leest nadat het BIJ1-Kamerlid aangaf tijdens de commissievergadering geïntimideerd te worden door PVV-collega Harm Beertema. Simons had Caroline van der Plas (BBB) onderbroken om direct een punt van orde te maken, maar Tellegen vond dat zij op haar beurt moest wachten totdat haar het woord werd gegeven.

Naast bijval krijgt Tellegen ook veel kritiek op social media. Velen vinden haar uitbrander te fors. Sommigen betichten haar zelfs van racisme.

Een punt van orde ‘zeker wanneer het intimidatie betreft’ heeft altijd voorrang, staat in de brief. Maar dat gebeurde volgens de ondertekenaars van de brief niet.

‘U miskent niet alleen haar recht om een punt van orde in te brengen, u leest haar ook op onbeschofte wijze de les, met een energie die ik u nog niet heb zien gebruiken tegen openlijk racistische en fascistische collega’s van radicaal rechtse partijen.’

De ondertekenaars verwachten niets van ‘de racistische volksvertegenwoordiger Beertema van de PVV’, maar zijn wel benieuwd naar de reactie van een ‘liberaal politica’ als Tellegen.

Ze willen dat Tellegen ‘vrouwen van kleur serieus neemt wanneer zij een punt van orde inbrengen’ en ‘een zerotolerancebeleid voert ten opzichte van racistische en/of fascistoïde intimidatie’.

- Advertentie -