18.9 C
Amsterdam

Brits Labour-lid en antiracisme-icoon geschorst om ‘islamofobie’

Lees meer

Trevor Phillips is door zijn partij Labour geschorst. De partij onderzoekt klachten over ‘islamofobe’ uitspraken die door Philips zouden zijn gedaan. De Brit geldt in Groot-Brittannië als een belangrijke antiracisme-activist. Hij leidde eerder de Equality and Human Rights Commission (EHCR), de Britse mensenrechtenwaakhond.

De EHCR onderzoekt nu antisemitische incidenten binnen Labour. Phillips heeft zich niet geliefd gemaakt bij zijn partijgenoten omdat hij vindt dat partijleider Jeremy Corbyn te weinig heeft gedaan om antisemitisme binnen Labour te bestrijden.

Phillips denkt dat hij hierom nu als ‘islamofoob’ wordt weggezet. Volgens hem is Labour verworden tot een ‘brute, autoritaire, cult’.

De Britse krant the Times noemt enkele uitspraken van Phillips in het verleden die nu door Labour zouden worden onderzocht. Zo heeft hij heeft zich negatief uitgelaten over moslims in Rotherham die op grootschalige basis meisjes misbruikten.

Ook had Phillips kritiek op moslims die weigerden mee te doen aan Remembrance Sunday, de Britse Veteranendag, en op moslims die sympathie hadden voor de aanslag op Charlie Hebdo.

Phillips noemde moslims ‘anders’ en ‘een natie binnen een natie’. Hij is er in het verleden veelvuldig mee om de oren geslagen dat de radicaal-rechtse anti-islamactivist Tommy die laatste woorden ook ooit gebruikte.

Volgens Phillips is dat toeval. Daarbij stelt hij ook: ‘Zoals mijn oma altijd zei: als de duivel een plaat opzet, hoeft dat nog niet meteen een slechte plaat te zijn.’

- Advertentie -