14.7 C
Amsterdam

Brits onderzoek: niet-witte patiënten wachten langer op kankeruitslag

Lees meer

Britse kankerpatiënten met een Afro- of Aziatische achtergrond moeten langer wachten op hun diagnose dan witte mensen. Het verschil kan bij sommige soorten kanker oplopen tot wel zes weken, blijkt uit nieuw onderzoek.

Als een wit persoon in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst met symptomen naar de huisarts gaat, duurt het gemiddeld 55 dagen voordat de diagnose vanuit het ziekenhuis er is.

Maar Britten met een Aziatische (60 dagen) en zwarte achtergrond (61 dagen) moeten gemiddeld langer wachten, blijkt uit een analyse van 126.000 kankergevallen door de universiteit van Exeter.

Als een diagnose langer op zich laat wachten, dan betekent dit dat er minder behandelingsopties zijn. Hierdoor worden de overlevingskansen worden verkleind.

Sommige verschillen in wachttijden voor specifieke vormen van kanker zijn enorm groot. Zo krijgen witte mensen na 53 dagen een diagnose voor slokdarmkanker, tegenover honderd dagen voor Aziatische mensen: zes weken later.

De Britse overheid en de National Health Service hebben herhaaldelijk gezegd discriminatie en ongelijkheid in de zorg te willen aanpakken. Deskundigen zeggen nu dat serieuze actie nodig is.

- Advertentie -