16.7 C
Amsterdam

Brits rapport: groeiende racistische tendens bij Nederlandse politie

Lees meer

Een nieuw rapport door het Institute of Race Relations, een Britse denktank, rept over een ‘groeiende cultuur van racistisch extremisme’ bij de Nederlandse en andere Europese politiediensten. Dit meldt de Britse krant the Guardian.

Het rapport waarschuwt onder meer voor een link tussen een ‘racistische houding’ en de ‘operationele praktijk’, zoals ‘preventief politiewerk’ en ‘racistische profilering’. Het rapport noemt expliciet Nederland.

‘Amnesty International heeft Nederland gewaarschuwd dat preventieve politiesystemen met risicoanalyses op basis van rekenmodellen tot ongerechtvaardigde massa-observaties leiden en inherent discriminatoir zijn’.

In dit verband krijgt het Nederlandse Criminaliteit Anticipatie Systeem (CAS) ervan langs. Het CAS is sinds 2017 in uitvoering en dirigeert de politie automatisch via algoritmes naar ‘specifieke locaties’ om te controleren, maar hierbij zou ook raciaal worden geprofileerd.

Ook de Amsterdamse Top600-aanpak wordt bekritiseerd. Deze aanpak zou een risico van ‘racistische stigmatisering’ met zich meebrengen die vooroordelen bij de politie bevestigt.

Verder wordt gesignaleerd dat politiebonden in Nederland ‘agressief’ reageren op kritiek, in het bijzonder wanneer vanuit de maatschappij stemmen rijzen om racistische profilering te monitoren.

‘De Nederlandse Politiebond ging zelfs zover door (…) civiele observators bij preventieve fouilleeracties te monitoren’, aldus het rapport.

Niet alleen in Nederland, maar Europabreed spelen er problemen bij de politie, meldt het rapport. Politieofficieren delen openlijk racistische content op sociale media en op whatsapp en steunen in sommige landen, zoals Frankrijk en Hongarije, massaal rechts-radicale partijen. Voor Nederland zijn geen cijfers bekend.

Volgens het Institute of Race Relations is er sprake van een autoritaire trend bij de Europese politie, waarbij een ‘dehumaniserende mindset’ en ‘een algemeen gevoel van straffeloosheid’ symptomen van zijn.

- Advertentie -