14.3 C
Amsterdam

Britse ambtenaar die werd gediscrimineerd krijgt tonnen aan schadevergoeding

Lees meer

De Britse werkneemster Anne Giwa-Amu krijgt omgerekend 460.000 euro schadevergoeding, waaronder zo’n 50.000 euro aan emotionele schadevergoeding.

Volgens de rechter is ze onterecht ontslagen door het Britse ministerie van Sociale Zaken, juist nadat ze de pesterijen tegen haar probeerde aan te kaarten.

Giwa-Amu is half Nigeriaans, half Welsh. Toen ze in 2017 een traineeship bij het ministerie aangeboden kreeg, was ze de enige donkere vrouw op haar afdeling – en de enige boven de vijftig jaar.

Haar collega’s pestten haar vanwege haar donkere huidskleur en haar leeftijd. Ook moesten ze haar altijd hebben vanwege haar Welsh-zijn. In Wales zou het bijvoorbeeld altijd regenen, grapten haar collega’s.

Op een gegeven moment meldde Giwa-Amu zich ziek omdat ze het niet meer trok. Een collega zei  tegen haar: ‘Zie je maandag’. Daarop zei een andere collega smalend: ‘Als ze terugkomt’.

De rechter heeft nu geoordeeld dat haar collega’s een ‘vijandig werkklimaat’ creëerden en haar zo langzaam maar zeker uit haar baan hebben gedrukt.

Tegen de collega’s die racistische grappen maakten nam het ministerie van Sociale Zaken geen disciplinaire maatregelen, maar het ministerie belooft nu beterschap.

- Advertentie -