14.8 C
Amsterdam

Britse cultserie ‘Doctor Who’ krijgt voor het eerst zwarte hoofdpersoon

Lees meer

De Rwandees-Schotse acteur Ncuti Gatwa, bekend van Netflix-hit Sex Education, is de nieuwe Doctor Who. Hij volgt Jodie Whittalker op, die de eerste vrouwelijke Doctor speelde in de gelijknamige Britse science fiction serie.

Gatwa (29) is de viertiende Doctor en de eerste zwarte man – en de jongste acteur – die de hoofdrol op zich neemt.

Critici menen dat de serie uit ‘woke’-motieven voor een zwarte Doctor heeft gekozen. Serieschrijver Tade Thompson vertelt de Britse krant the Guardian het niet eens te zijn. De serie Sex Education laat zien dat Gatwa de juiste energie heeft om het krankzinnige avontuur van Doctor Who te spelen, aldus de maker.

Doctor Who is een Britse sciencefictionserie over een tijdreiziger van een andere planneet die bizarre avonturen beleeft door tijd en ruimte heen.  De Doctor is onsterfelijk, maar regenereert om de zoveel tijd en wordt daarna gespeeld door een andere acteur.

De serie is een cultureel fenomeen in het Verenigd Koninkrijk en wordt sinds 1963 uitgezonden, met een onderbreking tussen 1989 en 2005. Onder andere William Hartnell (de eerste Doctor Who) en David Tennant hebben de Doctor gespeeld.

- Advertentie -