13.3 C
Amsterdam

Britse docent duikt onder na tonen cartoon, imam eist ‘beetje respect’

Lees meer

Engeland is in de greep van controverse rond een schoolleraar die leerlingen een Mohammed-cartoon liet zien.

Het voorval vond vorige week donderdag plaats op het gymnasium in het plaatsje Batley, waar ongeveer een derde van de leerlingen een migratieachtergrond heeft. Moslimouders en activisten protesteerden voor de school, roepend om het ontslag van de leraar.

‘Het is volkomen onacceptabel om leraren te bedreigen of te intimideren’, reageerde het Britse ministerie van Onderwijs.

De schooldirecteur had toen al zijn excuses aangeboden en besloten de leraar op non-actief te stellen. Er wordt ook een onderzoek ingesteld. ‘Het is belangrijk voor kinderen om te leren over religies en geloofsovertuigingen, maar dit moet gebeuren op nette manier.’

Vooraanstaande moslims zijn ook verontwaardigd. Adil Shahzad, een imam uit de nabijgelegen plaats Bradford, zegt namens de lokale moslimgemeenschap een brief naar Johnson en enkele parlementsleden te sturen.

Hij voegt eraan toe: ‘Alles wat we vragen is een beetje respect. Als de ene leraar het kan, kan een andere leraar het vijf jaar later weer doen en dat willen we niet. Anders zijn we niet verantwoordelijk voor de acties van sommige individuen.’

Shahzad vreest ‘Franse toestanden’. Daar wordt de profeet vaker in het openbaar beledigd en is de boerka verboden.

Nadat de Franse leraar Samuel Paty Mohammed-cartoons had laten zien ontstond er ook veel ophef. De docent werd uiteindelijk onthoofd door een moslimextremist.

De leraar is onder politiebescherming geplaatst. Buren zeggen dat zijn familie sinds donderdag niet meer is gezien.

- Advertentie -