8.1 C
Amsterdam

Britse erfgoedinstantie linkt bekende kinderboekenschrijfster aan racisme

Lees meer

Het bestuursorgaan English Heritage, dat in Engeland monumenten beheert, heeft zijn website aangepast. Het linkt de boeken van de bekende Engelse kinderboekenschrijfster Enid Blyton (1897-1968) vanaf nu aan racisme en xenofobie.

Blytons schreef ruim zeshonderd kinderboeken, die in negentig talen zijn vertaald en ruim zeshonderd miljoen keer zijn verkocht. Ze is in Nederland het bekendst van de avonturenserie De Vijf (1942-1963), waarin vier kinderen samen mysteries oplossen als amateurdetectives.

Op de website van English Heritage staat nu over Blyton te lezen: ‘Blytons werk werd gedurende haar leven en daarna bekritiseerd voor zijn racisme, vreemdelingenhaat en gebrek aan literair niveau.’

Ook meldt English Heritage dat ze in 2016 niet op een muntje mocht staan, omdat een adviescommissie van Royal Mint (dat alle Engelse munten slaat) stelde dat ze ‘racistisch, seksistisch, homofoob en een niet hooggeachte schrijfster was.’

In een van haar boeken, Little Black Doll, krijgt de pop van een kind pas liefde als zijn ‘lelijke zwarte gezicht’ schoongewassen wordt door de regen.

Ook de Amerikaanse pamflettist en Founding Father Benjamin Franklin (1706-1790) en de Britse schrijver Rudyard Kipling (1865-1936), bekend van Jungle Book, hebben een nieuwe biografie gekregen van English Heritage. Daarin worden Franklins visie op slavernij en zwarte mensen bekritiseerd, evenals Kiplings ‘racistische en imperialistische sentimenten’.

Leden van de fanclub van Enid Blyton zijn het oneens met de kritiek. Ze vinden dat haar verhalen bekeken moeten worden in de context van de tijd waarin ze geschreven zijn. Ook denken ze dat de auteur het in deze tijd anders zou hebben gedaan.

- Advertentie -