14.8 C
Amsterdam

Britse fatwa: artsen en verplegers mogen vasten Ramadan uitstellen

Lees meer

Prominente Britse islamgeleerden hebben een fatwa uitgevaardigd die het dokters, verpleegkundigen en ander medisch personeel toestaat het vasten uit te stellen. Dit meldt de Britse website 5 Pillars UK.

Eind volgende week begint de Ramadan, maar islamitische geleerden uit Blackburn, Batley, Bury, Bradford, Leeds, Londen, Birmingham, Sheffield en Leicester vinden dat er voor werknemers in ziekenhuizen een uitzondering moet worden gemaakt.

Zij zijn namelijk extra kwetsbaar, is hun argumentatie. Omdat zij elke dag tegen het coronavirus strijden en hele lange dagen maken lopen zij een groter risico om besmet te worden. Daar komt dan straks nog de vermoeidheid als gevolg van het vasten bij, zeggen de geleerden, wat hun functioneren in het ziekenhuis in de weg kan staan.

Moslimpersoneel moet in principe proberen aan het vasten mee te doen als dit kan, aldus de fatwa. ‘Maar als het voor u niet mogelijk is om te vasten vanwege de grote kans op uitdroging en ernstige dorst, samen met het risico op het maken van klinische fouten die levens kunnen beïnvloeden, kan het vasten worden uitgesteld tot een later tijdstip.’

De moslimgeleerden die de fatwa hebben ondertekend behoren tot de de Deobandi, een soennitische opwekkingsbeweging die met name de hanafistische rechtsschool volgt.

- Advertentie -