19.4 C
Amsterdam

Britse gevangenen verzoeken om herziening moordzaak vanwege institutioneel racisme

Lees meer

Drie zwarte gevangenen uit het Verenigd Koninkrijk willen dat hun zaak wordt herzien. In 2016 werden ze als tieners veroordeeld voor een moord in Manchester. Die veroordeling zou het gevolg zijn van ‘institutioneel racisme’, schrijft de Britse krant The Guardian.

Volgens de advocaten van de drie gaat het om institutioneel racisme door de politie, het openbaar ministerie en de rechter. De moeders van de drie mannen zullen naar Birmingham afreizen om de 180 pagina’s tellende aanvraag van hun zonen persoonlijk te overhandigen aan de Criminal Cases Review Commission (CCRC).

In 2016 werd de 18-jarige Abdul Hafidah vermoord in Manchester door de toen 19-jarige tiener Devonte Cantrill. Maar er werden in totaal twaalf jongens vervolgd, waaronder Durrell Goodall, Reano Walters en Nathaniel Williams. Ze zouden allemaal lid zijn van de bende Active Only.

Zeven jongens, waaronder de drie zwarte jongens, werden veroordeeld op basis van de controversiële joint enterprise-wet. Deze wet houdt in dat ieder bendelid verantwoordelijk is voor een gewelddadig incident, ongeacht de omvang van het eigen aandeel. Ook leden die opzettelijk een persoon hebben ‘aangemoedigd en geholpen’ kunnen op grond van deze wet worden vervolgd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zwarte mannen en jongens onevenredig vaak worden gezien als bendeleden, en dat er in het Britse rechtssysteem sprake is van rassendiscriminatie.

Advocaten stellen, na twee jaar onderzoek, dat er geen gewelddadige criminele bende was die Active Only heette, en noemen de veroordeling een ‘grove gerechtelijke dwaling’. De drie jonge mannen krijgen ook steun van Labour-parlementariër Lacy Powell. Zij stelt dat het bendeverhaal niet waar is en ‘raciaal discriminerend’.

- Advertentie -