16.4 C
Amsterdam

Britse hadj-pelgrims klagen over ontbrekend geld en geannuleerde boekingen

Lees meer

Het nieuwe systeem dat Saoedi-Arabië heeft ingevoerd om hadj-reizen te boeken heeft last van kinderziektes. Britse pelgrims kunnen maar moeilijk een reis boeken, maar hun geld wordt wel afgeschreven.

Dit jaar introduceerde Saoedi-Arabië voor pelgrims uit westerse landen het Nusuk-portal, meldt nieuwssite Middle East Eye. Pelgrims moeten via Nusuk hun hadj of umrah boeken, in plaats van naar een reisbureau gaan. De website geeft een overzicht van de pakketten die beschikbaar zijn voor westerse pelgrims, inclusief hotelovernachtingen in Mekka en Medina, maaltijden, transfers en bezoeken aan andere heilige plaatsen, met de prijzen in de Saoedische munteenheid.

Dit jaar vindt de hadj tussen 26 juni en 1 juli plaats. Veel moslims uit westerse landen wilden toen de Nusuk-website online ging zo snel mogelijk hun reis boeken. Dit leidde ertoe dat de site crashte.

Nusuk vertelde potentiële pelgrims dat ze konden betalen via bankoverschrijving, creditcard of bankpas, en wees geldafgiftecentra aan waar ze contant konden betalen. Aan bankoverschrijvingen in het Verenigd Koninkrijk zit echter vaak een limiet van 10.000 pond, en geldafgiftecentra vroegen een extra belasting van 20 procent, waardoor de reis opeens veel duurder werd.

Een van de gedupeerden van Nusuk is Showkhat Kadir, een Britse man die voor zijn bejaarde ouders de hadj wilde boeken. Het geld is van zijn rekening afgeschreven, maar hij kreeg geen bevestiging dat de reis werd geboekt. Pogingen om met de helpdesk van Nusuk contact op te nemen zijn tot dusverre op niets uitgelopen: Kadir kreeg alleen standaardantwoorden. ‘Het is eng, want met de Saoedi’s weet je het gewoon niet’, vertelt Kadir aan Middle East Eye. ‘Ze maken hun eigen regels, dus ik weet niet of ik dat geld nog terugzie.’

- Advertentie -