22.9 C
Amsterdam

Britse islamitische minister tegengehouden bij Al Aqsa Moskee

Lees meer

Tariq Ahmad, de Britse minister voor het Midden Oosten, mocht woensdag in Jeruzalem de Al Aqsa-moskee niet in. Hij moest dertig minuten wachten voordat Israëlische veiligheidstroepen hem toegang tot het complex verleenden.

De zogenoemde Waqf-raad, het door Jordanië geleide orgaan dat de Tempelberg beheert, noemt het tegenhouden van Ahmad bij ‘onacceptabel’. ‘Of hij nu kwam als minister of als moslim, hij had niet mogen worden tegengehouden.’

Ahmad bagatelliseerde het incident later en vertelde de BBC dat het oponthoud het gevolg was van ‘veiligheidscontroles, wat ze ook moesten doen’. De Israëlische politie en het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken willen geen commentaar geven op de kwestie.

Joden zien de Tempelberg als de historische locatie van de twee Joodse tempels. Het is daarmee de heiligste plek in het jodendom. Volgens de islam is dit eveneens de plek waar de profeet Mohammed met het paard Buraq zijn reis naar de hemel begon. Dat maakt Jeruzalem na Mekka en Medina de heiligste stad voor moslims.

De spanningen rond de Al Aqsa-moskee liepen onlangs weer op, mede vanwege het bezoek van de nieuwe, extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir aan de Tempelberg. Moslims zien dit als een grove provocatie en ook het Israëlische opperrabbinaat keurt de actie af.

- Advertentie -