22.3 C
Amsterdam

Britse juristen: ‘Ambassade Jeruzalem in strijd met internationaal recht’

Lees meer

Het in Groot-Brittannië gevestigde Internationale Centrum voor Gerechtigheid, (ICJP) een groep van Britse pro-Palestijnse juristen, politici en academici, wijst een dreigende verhuizing van de Britse ambassade naar Jeruzalem af als strijdig met het internationaal recht.

Zo’n verhuizing van Tel Aviv naar Jeruzalem, waar de nieuwe Britse premier Liz Truss een aantal maal op heeft gehint, zou in tegenspraak zijn met het officiële standpunt van de Britten dat ‘geen enkele staat soevereiniteit heeft over Jeruzalem’. Dit standpunt heeft het koninkrijk ook in enkele internationale verdragen bekrachtigd, aldus het ICJP.

Tevens zou de verhuizing van de ambassade ‘een stilzwijgende erkenning zijn van de illegale annexatie van Jeruzalem door Israël, en Groot-Brittannië zou daarom door de internationale gemeenschap worden beschouwd als steuner van schendingen van het internationaal recht’.

De meeste landen hebben hun ambassade in Tel Aviv staan, omdat ze de bezetting van Oost-Jeruzalem niet erkennen. Toen toenmalig president Donald Trump in 2017 besloot om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen – wat  door zijn opvolger Joe Biden niet is teruggedraaid – zorgde dat voor veel onrust.

De Britse regering heeft al een stukje grond in West-Jeruzalem voor een nieuwe ambassade in Israël, meldde de nieuwswebsite Middle East Eye deze week.

De Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever reageerde eerder al dat, mocht Truss daadwerkelijk hiertoe besluiten, dit een ‘gevaarlijke’ stap zou zijn en een negatief effect zou hebben op het Israëlisch-Palestijnse conflict.

‘Als Groot-Brittannië een rol wil spelen in de regio, moet het vermijden beslissingen te nemen die alleen maar schade veroorzaken en de spanningen verergeren.’

Ook Hamas is boos. De machthebber op de Gazastrook waarschuwt dat de stap Israël geen enkele legitimiteit zou geven ‘meer dan een centimeter van ons land’ en spreekt van een potentiële ‘nieuwe misdaad tegen het Palestijnse volk.’

- Advertentie -