16.8 C
Amsterdam

Britse koning Charles beschuldigd van racisme tijdens uitvaart Elisabeth

Lees meer

Koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk, die zijn moeder Elizabeth II heeft opgevolgd als staatshoofd, wordt beschuldigd van racisme. Tijdens de begrafenis van zijn moeder deze maandag zou hij bewust een zwarte man in het publiek geen hand hebben geschud.

Samen met zijn zoon William schudde de koning handen van het publiek af dat op de staatsbegrafenis van zijn moeder was afgekomen. Maar toen draaide Charles III zijn hoofd om, sloeg een zwarte man over en maakte daarna een gebaar, dat door een boze twitteraar als ‘racistisch’ werd geïnterpreteerd. Zijn tweet is honderdduizenden keren gedeeld.

Andere twitteraars geloven dat het per ongeluk gebeurde, dat de koning opeens was afgeleid en vervolgens de zwarte man vergeten is de handen te schudden. Ze vertellen dat de koning die dag veel andere zwarte mensen die op de staatsbegrafenis aanwezig waren wél de hand heeft geschud.

Oordeel zelf:

De Britse koninklijke familie is wel vaker van racisme beschuldigd. Meghan Markle, de vrouw van prins Harry, beweerde dat ze door de koninklijke familie zou zijn behandeld als ‘zwarte vrouw’, vooral na haar relatie met Harry.

Charles III heeft normaliter een goede relatie met Afro-Britten. Toen hij nog kroonprins was, vroeg The Voice, de enige zwarte krant van het Verenigd Koninkrijk, hem als gastredacteur voor het veertigjarige jubileumnummer. Charles prees de krant voor hun rol dat zwarte gemeenschappen in het land worden gehoord, eraan toevoegend dat hij dankbaar was om bij te dragen aan hun discussies.

- Advertentie -