14.3 C
Amsterdam

Britse Labour-leider weigert iftar: ’islamofobie’, aldus moslimorganisaties

Lees meer

De Britse Labour-leider Keir Starmer ligt onder vuur omdat hij vorige week besloot toch maar niet mee te doen aan een iftar-maaltijd.

Het gaat om het virtueel bijwonen van een iftar-maaltijd van de liefdadigheidsorganisatie Ramadan Tent Project, een initiatief van de Londense universitair docent Omar Salha.

Joodse organisaties maakten bezwaar hiertegen, omdat Salha het boycotten van Israël steunt. Daarop besloot de Labour-leider om deze maaltijd aan zich voorbij te laten gaan.

Moslimorganisaties beschuldigen Starmer nu van moslimhaat, aldus de islamitische website 5PillarsUK. De pro-Palestijnse organisatie Friends of al Aqsa heeft een petitie tegen Starmer gestart.

Hun kritiek: Starmer zou geen problemen hebben met Labour-leden die pleiten voor de boycot van Israël, maar nu wel moeilijk doen omdat een moslim dat doet.

‘De Labour-leider discrimineert moslims, wat bijdraagt tot de systematische islamofobie die in de Labour-partij wijdverbreid is.’ Ook andere islamitische organisaties in het Verenigd Koninkrijk zijn boos.

Met Starmers voorganger Jeremy Corbyn konden moslimorganisaties het beter vinden. Corbyn, die fel anti-Israël is, werd er door Joodse organisaties van beschuldigd onvoldoende op te treden tegen antisemitische incidenten in de Labourpartij.

Starmer koos voor een tegengestelde koers. ‘Antisemitisme is een smet geweest op onze partij… Ik zal dit gif er bij de wortels uittrekken’, zei hij vorig jaar tijdens zijn overwinningsspeech als nieuwe Labour-leider.

- Advertentie -