13.7 C
Amsterdam

Britse marine onderschept ‘wapens uit Iran, bestemd voor rebellen Jemen’

Lees meer

De Britse marine meldt eerder dit jaar een Iraans schip tegen te hebben gehouden in de Golf van Oman. Daarbij zouden geavanceerde wapens voor de Houthi-rebellen in Jemen in beslag zijn genomen.

Jemen wordt sinds 2014 verscheurd door een bloedige burgeroorlog. De Houthi’s zijn in opstand gekomen tegen de centrale regering, die gesteund wordt een door Saoedi-Arabië geleide internationale coalitie. De VN-Veiligheidsraad heeft een wapenembargo tegen Jemen ingesteld.

Iran sympathiseert met de sjiitische Houthi’s en er al jaren van verdacht stiekem wapens naar het land te smokkelen: geweren, raketgranaten, raketten en ander wapentuig. Nu lijkt daar dus eindelijk bewijs voor te zijn.

De raketmotoren op het Iraanse schip kunnen worden gekoppeld aan een door Iran gemaakte kruisraket, aldus de Britse marine. De Houthi’s gebruikten in januari zo’n raket, een bereik heeft van ruim duizend kilometer, om een oliefaciliteit in de Verenigde Arabische Emiraten aan te vallen.

In een reactie verklaart het Verenigd Koninkrijk te blijven werken aan vrede in Jemen en zich in te zetten voor internationale maritieme veiligheid, zodat de commerciële scheepvaart veilig kan passeren.

- Advertentie -