14 C
Amsterdam

Britse moslimraad: ‘Handgel op alcoholbasis is halal’

Lees meer

Je kunt als moslim gerust je handen reinigen met desinfecterende gel. Dat stelt Asim Yusuf, hoofd van de Britse Raad voor Geleerden en Imams.

Binnen de islam geldt een verbod op het nuttigen van alcohol, waardoor sommige moslims zich afvragen of ze in tijden van corona wel desinfecterende handgel mogen gebruiken. Immers zit in de meeste handgels een flinke dosis alcohol verwerkt.

De Britse Asim islamgeleerde Yusuf vindt het geen probleem: ‘Er moet worden opgemerkt dat de grootste islamitische rechtsschool, de Hanafi-stroming, expliciet zulke middelen toestaat voor het schoonmaken.’ De meeste Turken, Pakistanen en Europese moslims volgen de Hanafi-school.

De geleerde raadt moslims ten zeerste aan om handgel te gebruiken en zo de verspreiding van het coronavirus te verminderen. ‘Het vermijden van schade aan jezelf en anderen is belangrijk in de islam’, zegt hij.

Naast de Hanafi-school kent de soennitische islam nog drie rechtsscholen. Saoedi-Arabië en Qatar volgen de strenge Hanbali-school, Noord-Afrika de Maliki-rechtsschool. Oost-Afrika, Maleisië en Indonesië volgen de Sjafi-school. Onlangs zei de mufti van Maleisië dat alcohol in handgel toegestaan is, terwijl deze handgels in Indonesië niet aan te slepen zijn.

- Advertentie -