30.1 C
Amsterdam

Britse moslimraad hekelt ‘moslimhaat Conservatieven’

Lees meer

De Muslim Council of Britain heeft een brandbrief geschreven naar de Britse Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten. Daarin eist de Muslim Council dat er een onderzoek komt naar moslimhaat binnen de Conservatieve Partij.

Volgens de Britse moslimraad zouden de Conservatieven onvoldoende actie ondernemen om racistische en islamofobe uitlatingen, gedaan door eigen partijleden, tegen te gaan.

De Britse moslimraad noemt als voorbeeld Boris Johnson, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken. Die vergeleek vrouwen in een boerka met brievenbussen en bankovervallers. Een intern onderzoek van de Conservatieve Partij pleitte Johnson nadien vrij.

Op dit moment lopen er nog soortgelijke onderzoeken naar de Conservatieve raadsleden John Moss en Nick Coultish. Moss zei dat elfjarige meisjes reden hadden om bang te zijn voor de islam. Ook twitterde hij dat hij ‘het barbarisme, seksisme, racisme en de homohaat van de islam’ verwierp. En Coultish plaatste een bericht op sociale media waarin hij de opkomst van de islam vergeleek met de Blitz, de Duitse bombardementen op Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Coultish heeft hiervoor inmiddels zijn excuses aangeboden.

Mohammed Amin, voorzitter van het Muslim Forum binnen de Conservatieve Partij, reageert tegen the Guardian dat hij geen vertrouwen meer heeft in het zelfreinigende vermogen van de Conservatieve Partij om moslimhaat en racisme aan te pakken. Naz Shah, Labour-politicus en schaduw-minister voor Gelijkheid, is nog kritischer. Volgens hem laat de Conservatieve Partij via de achterdeur haat binnen, door geen onafhankelijk onderzoek toe te staan en Moss en Coultish niet te schorsen. Ook schieten de Britse media volgens Shah schromelijk tekort, door de Conservatieve Partij hierover geen kritische vragen te stellen.

 

- Advertentie -