7.6 C
Amsterdam

Britse moslims verliezen om ‘onduidelijke redenen’ bankrekeningen

Lees meer

Moslims in Engeland verliezen disproportioneel vaker hun bankrekening door het nieuwe ‘risicomijdende’ beleid van banken. Wat precies als ‘risicovol’ wordt geacht, krijgen ze niet te horen. Dat meldt de Arabische nieuwssite Al Jazeera.

Twee maanden geleden wilde de Cordoba Foundation, een Britse denktank om bruggen te slaan tussen het Westen en de moslimwereld, een event in Londen organiseren over de politieke spanningen in Tunesië. Toen ze de facturen wilden betalen, kwamen ze er ‘uit het niets’ achter dat hun bankrekeningen zonder nadere toelichting waren afgesloten.

Al Jazeera meldt dat in het Verenigd Koninkrijk per dag wel bijna 1000 rekeningen worden afgesloten.

Volgens de banken gaat het om het uitsluiten van ‘risicogevallen’. Zo kunnen mensen, ondernemingen of organisaties die ‘financieel of legaal’ als risicovol worden gezien, zonder nadere toelichting opeens worden geweigerd als klant. Ook worden mensen eruit gegooid die de reputatie van de bank zouden kunnen schaden.

Volgens Fadi Itani, hoofd van het Islamitische Goede Doelen Forum in Londen, zijn er minstens 50 moslimorganisaties die te maken hebben met deze weigering als klant.

Dat kan geen toeval zijn, denkt Altikriti van de Cordoba Foundation. ‘Het is alsof je iemand van het elektriciteitsnet afsluit, alleen maar omdat je niet dezelfde religieuze of politieke overtuiging hebt. Het is absoluut belachelijk.’

- Advertentie -