18 C
Amsterdam

Brits onderzoek: Labour en Jeremy Corbyn zijn helemaal niet antisemitisch

Lees meer

Vijf Britse academici hebben onderzoek gedaan naar antisemitisme binnen Labour. Hun conclusie: Labour is geen antisemitische partij en tegen partijleider Jeremy Corbyn, die vaak van antisemitisme wordt beticht, wordt een heksenjacht gevoerd.

Sinds 2015 ligt de Britse politieke partij Labour onder vuur. De partij zou onder aanvoering van de radicaal-linkse partijleider Jeremy Corbyn een antisemitische koers zijn ingeslagen. Vijf wetenschappers concluderen in het boek Bad News for Labour. Antisemitism, the party & public belief dat er een groot verschil is tussen het beeld dat Britten hebben van de partij en de realiteit.

De onderzoekers zeggen geen bewijs te hebben gevonden van structureel antisemitisme binnen de partij. Tegen partijleider Jeremy Corbyn zou een heksenjacht worden gevoerd. Wel is er, aldus de vijf, sprake van antisemitische incidenten. Hierop is te laat, onvolledig, ongepast of zelfs niet gereageerd.

Dat er een groot verschil is tussen het imago van de partij en de realiteit zou te wijten zijn aan Corbyns politieke tegenstanders binnen Labour, die de Britse media hebben opgehitst. Uitspraken van Corbyn werden volgens de wetenschappers uit hun verband getrokken en uitvergroot.

De vijf stellen dat deze ‘haatcampagne’ tegen Corbyn buitenproportioneel is en niet klopt met de ‘realiteit van sporadisch antisemitisme’. Onder het leiderschap van Corbyn heeft Labour nu vijf keer zo veel leden gekregen, maar er zijn niet meer antisemitische incidenten dan voorheen.

Volgens de onderzoekers voeren tegenstanders een heksenjacht tegen Corbyn vanwege diens ondubbelzinnige pro-Palestijnse opstelling en radicaal-linkse sociaaleconomische standpunten. Dat Labour niet tijdig en adequaat heeft gereageerd op antisemitische incidenten ligt aan het interne functioneren van de partij, stellen ze.

- Advertentie -