21.4 C
Amsterdam

Britse peiling: ruim een derde van Conservatieve kiezers negatief over moslims

Lees meer

Britse Conservatieven zijn relatief anti-islam, aldus een nieuwe peiling op deze verkiezingsdag.

Peilingbureau ICM bevroeg tweeduizend Britten naar hun opvattingen over Joden en moslims. ICM deed dit in opdracht van de progressieve campagnegroep Avaaz.

37 procent van de Conservatieve stemmers zegt een negatief beeld van moslims te hebben. 60 procent van hen denkt zelfs dat de islam de Britse levensstijl bedreigt.

De peiling is gehouden nadat zowel Labour-leider Jeremy Corbyn als Tory-leider Boris Johnson onder vuur lagen vanwege hun aanpak van respectievelijk antisemitisme en moslimhaat binnen hun partij. Beiden hebben vorige week excuses gemaakt.

Conservatieven hebben het minder op met moslims dan Labour-kiezers, volgens de peiling door ICM. Waar 55 procent van de Tory-stemmers vindt dat het aantal moslims dat naar Groot-Brittannië emigreert teruggedrongen moet worden, deelt 33 procent van de Labour-kiezers die mening.

Zowel onder Conservatieve als Labour-stemmers denkt 7 procent negatief over Joden. 29 procent van de Labour-stemmers en 24 procent van de Tory-stemmers vermoeden dat Joden loyaler zijn aan Israël dan aan Groot-Brittannië.

In tegenstelling tot wat de krantenkoppen de afgelopen jaren deden vermoeden, is het  negatieve beeld dat onder Tory-kiezers heerst over moslims groter dan de antisemitische houding onder Labour-kiezers, zegt Avaaz-campagneleider Bert Wander. Volgens hem worstelen de Conservatieven met ‘islamofobe onverdraagzaamheid’.

Vandaag gaan de Britten naar de stembus. In de meeste peilingen staan de Conservatieven voor op Labour, zij het vaak met een kleine marge.

- Advertentie -