Britse perswaakhond: moslims worden in kranten slechter behandeld

Lees meer

‘Ik vermoed dat er over moslims soms op een manier wordt geschreven waarop kranten simpelweg niet over Joden of katholieken zullen schrijven.’ Dit zegt Alan Moses, voorzitter van de Britse perswaakhond Independent Press Standards Organisation (Ipso), tegen de krant Financial Times.

De observatie van Moses komt twee maanden voor de publicatie van een richtlijn van Ipso voor journalisten, over hoe ze genuanceerd over moslims moeten schrijven. Volgens een hoorzitting, die afgelopen jaar is gehouden, staan de gedrukte media vol vooroordelen over moslims.

Ipso zou daar als perswaakhond te weinig tegen doen. Ipso heeft zich deze kritiek aangetrokken en komt daarom met een richtlijn.

Tendentieuze verhalen op de voorpagina, waarin moslims een negatieve rol spelen, doen de verkoop van kranten stijgen, zegt Moses. Ook geeft hij aan dat er soms nepnieuws over moslims wordt verspreid.

Ipso is een organisatie die door journalisten zelf is opgezet. De organisatie kan rectificaties afdwingen bij kranten en op termijn er zelfs toe overgaan de krant te laten sluiten.

- Advertentie -

2 REACTIES

  1. De Engelse kranten ‘raggs’ of ‘tabloids’ léven van schandalen en overdrijven. Was het eerst de blote
    dame op pagina twee (3?) van de SUN, nu zijn het schreeuwerige titels op de voorpagina. Een krant
    moét verkocht anders gaan ze failliet. Hoe opvallender het ‘nieuws’ is, hoe eerder een krant verkoopt.

    Niet alleen over moslims schrijven dit soort bladen onzin : de onzin is norm en bijna hun handelsmerk.
    Sprookjesboeken zijn ook niet waar. Toch groeit 90% van de kinderen er mee op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here