14.5 C
Amsterdam

Britse politie maakt excuses voor de dood van zwarte ex-voetballer Atkinson

Lees meer

De Britse politie heeft formeel haar excuses aangeboden aan de familie van de zwarte ex-voetballer Dalian Atkinson, die vanwege politiegeweld om het leven kwam in 2016. De agent Benjamin Monk (43), die Atkinson om het leven bracht, was in juni al veroordeeld.

Dat meldt The Guardian.

In augustus 2016 arriveerde de politie na een melding bij het ouderlijk huis van Atkinson. De oud-voetballer ging destijds gebukt onder mentale problemen.

Tijdens de arrestatie maakte Monk gebruik van een stroomstootwapen, waarna hij Atkinson tot bloedens toe op het hoofd had geschopt. Hij is de eerste Britse agent die in dertig jaar tijd is veroordeeld voor doodslag door geweld tijdens de uitoefening van zijn beroep. Monk vuurde het elektrische wapen 33 seconden lang op het lichaam van Atkinson. Dat is zesmaal langer dan de toegestane standaardprocedure, aldus The Guardian.

Atkinsons familie vergelijkt deze zaak met de moord op de zwarte Amerikaan George Floyd in mei 2020. Net als Atkinson overleed Floyd aan verwondingen als gevolg van politiegeweld. De excuses van de politie kwam volgens Atkinsons familieleden vijf jaar te laat.

‘Een politie-uniform maakt agenten niet immuun voor wetteloos gedrag of het misbruiken van hun macht’, valt te lezen in de excuusbrief van de Britse politie. ‘Het gedrag van Monk was volledig in strijd met de standaarden en het gedrag van de politiediensten. Dit heeft begrijpelijkerwijs het publieke vertrouwen geschaad.’

Verder staat in de brief dat Monk ‘onredelijk geweld’ heeft gebruikt en dat Atkinsons ‘recht op leven’ voor altijd is geschonden.

- Advertentie -