7.6 C
Amsterdam

Britse prins aan Jamaicanen: ‘verdrietig’ over slavernij

Lees meer

Demonstranten in Jamaica eisen van het Verenigd Koninkrijk herstelbetalingen voor de slavernij, terwijl prins William en zijn vrouw Kate de voormalige Britse kolonie bezoeken. Maar zover wil de hertog van Cambridge niet gaan.

‘Ik wil mijn diepe verdriet uitdrukken. Slavernij was weerzinwekkend. En het had nooit mogen gebeuren’, aldus William tijdens een staatsdiner gisteren. De prins zei dat hij het eens is met zijn vader Charles, die vorig jaar in Barbados zei dat ‘de afschuwelijke gruweldaad van slavernij onze geschiedenis voor altijd zal bevlekken’.

William bood geen formele excuses aan voor slavernij. Hij roerde het onderwerp van herstelbetalingen ook niet aan.

Demonstranten in Jamaica wilden excuses en herstelbetalingen. Dinsdag vond er een protest plaats, enkele uren voordat de royals arriveerden. Ze eisten ‘excuses nu’.

Enkele dagen eerder publiceerden tientallen prominente Jamaicanen een brief, waarin ze herstelbetalingen eisten van het VK.

De Britten heersten meer dan driehonderd jaar lang over Jamaica. Het imperium dwong honderdduizenden Afrikaanse tot slaaf gemaakten om onder wrede omstandigheden op het eiland te werken.

- Advertentie -