19.3 C
Amsterdam

Britse regering verbiedt groepering Hizb ut-Tahrir

Lees meer

De Britse regering, gaat met de steun van alle partijen in het parlement, over tot een verbod op Hizb ut-Tahrir. De islamistische groepering komt op de terreurlijst te staan en mag zich niet meer organiseren in het land. De reactie op de terreuraanval op 7 oktober, waarin Hamas werd geprezen, lijkt de doorslag te hebben gegeven. Iedereen die de groep promoot kan rekenen op een gevangenisstraf tot 14 jaar. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

Verschillende landen hebben al een verbod op de groepering die uit is op de vestiging van een islamitisch kalifaat of een staat waar de islamitische wet heerst, die ze zeggen op een vreedzame manier te willen stichten. Onder meer in Duitsland, Egypte, Bangladesh, Pakistan, en een aantal Centraal-Aziatische en Arabische landen geldt een verbod, waar ook leden vastzitten vanwege het beramen van een coup.

Toch blijft de groepering actief, in veertig landen wereldwijd. Ook bij de Gaza-demonstraties roeren de islamisten zich met provocatieve leuzen zoals ‘verwijder de zionistische bezetters’ en oproepen tot een ‘jihad’, de heilige oorlog tegen zogenoemde (niet-islamitische) ‘ongelovigen’.

Lange tijd was een verbod op de islamistische groepering niet mogelijk in Engeland, omdat er geen bewijs was voor de ‘actieve promotie’ van terrorisme. Na de terreuraanval van Hamas op 7 oktober in Israël, kwam Hizb ut-Tahrir met een persverklaring waarin Hamas werd geprezen en de terroristen helden werden genoemd.

- Advertentie -